Ασθένειες

Τα άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν τη γλώσσα με διαφορετικό τρόπο

Πώς να την εντοπίσετε
Τα άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν τη γλώσσα με διαφορετικό τρόπο

Από τον τρόπο που κινείστε και κοιμάστε, μέχρι το πώς αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας, η κατάθλιψη αλλάζει σχεδόν τα πάντα.

Φαίνεται ακόμη και στον τρόπο που μιλάτε και εκφράζεστε γραπτώς.

Μερικές φορές αυτή η «γλώσσα της κατάθλιψης» μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στους άλλους.

Απλώς σκεφτείτε τον αντίκτυπο της ποίησης και των στίχων των τραγουδιών της Sylvia Plath και του Kurt Cobain, οι οποίοι αυτοκτόνησαν και οι δύο αφού υπέφεραν από κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν εδώ και καιρό να εντοπίσουν την ακριβή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και γλώσσας και η τεχνολογία μας βοηθά να πλησιάσουμε σε μια πλήρη εικόνα.

Η νέα μας μελέτηπου δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science , έχει τώρα αποκαλύψει μια κατηγορία λέξεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή πρόβλεψη του αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη.

Παραδοσιακά, οι γλωσσικές αναλύσεις σε αυτό το πεδίο πραγματοποιούνται από ερευνητές που διαβάζουν και κρατούν σημειώσεις.

Σήμερα, οι μηχανογραφημένες μέθοδοι ανάλυσης κειμένου επιτρέπουν την επεξεργασία εξαιρετικά μεγάλων τραπεζών δεδομένων μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό γλωσσικών χαρακτηριστικών που μπορεί να χάσουν οι άνθρωποι, υπολογίζοντας την ποσοστιαία επικράτηση των λέξεων και των κατηγοριών λέξεων, τη λεξιλογική ποικιλομορφία, το μέσο μήκος της πρότασης, τα γραμματικά μοτίβα και πολλές άλλες μετρήσεις.

Μέχρι στιγμής, προσωπικά δοκίμια και καταχωρήσεις ημερολογίων από άτομα με κατάθλιψη ήταν χρήσιμα, όπως και η δουλειά γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Cobain και ο Plath .

Για τον προφορικό λόγο, αποσπάσματα της φυσικής γλώσσας των ατόμων με κατάθλιψη έχουν επίσης δώσει πληροφορίες.

Συνολικά, τα ευρήματα από μια τέτοια έρευνα αποκαλύπτουν σαφείς και σταθερές διαφορές στη γλώσσα μεταξύ αυτών με και χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Περιεχόμενο

Η γλώσσα μπορεί να χωριστεί σε δύο συστατικά:

-περιεχόμενο και,

-στυλ.

Το περιεχόμενο σχετίζεται με αυτό που εκφράζουμε – δηλαδή, το νόημα ή το αντικείμενο των δηλώσεων. 

Δεν θα εκπλήξει κανέναν να μάθει ότι όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης χρησιμοποιούν υπερβολικό αριθμό λέξεων που μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα , συγκεκριμένα αρνητικά επίθετα και επιρρήματα – όπως:

-«μοναχικός»,

-«λυπημένος» ή,

-«μίζερος».

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η χρήση αντωνυμιών.

Όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης χρησιμοποιούν σημαντικά περισσότερες αντωνυμίες πρώτου ενικού προσώπου – όπως:

-“εγώ”,

-“ο εαυτός μου” και,

-“εγώ” – και σημαντικά λιγότερες αντωνυμίες δεύτερου και τρίτου προσώπου – όπως :

-“αυτοί”, “αυτοί” ή “αυτή”.

Αυτό το μοτίβο χρήσης της αντωνυμίας υποδηλώνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι περισσότερο εστιασμένα στον εαυτό τους και λιγότερο συνδεδεμένα με τους άλλους.

Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι οι αντωνυμίες είναι στην πραγματικότητα πιο αξιόπιστες στον εντοπισμό της κατάθλιψης από τις λέξεις αρνητικών συναισθημάτων.

Γνωρίζουμε ότι ο μηρυκασμός (στα προσωπικά προβλήματα) και η κοινωνική απομόνωση είναι κοινά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν διαφορές στην προσοχή ή στον τρόπο σκέψης. 

Η κατάθλιψη κάνει τους ανθρώπους να εστιάζουν στον εαυτό τους, ή, οι άνθρωποι που εστιάζουν στον εαυτό τους εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης;

Στυλ

Το στυλ της γλώσσας σχετίζεται με το πώς εκφραζόμαστε, παρά με το περιεχόμενο που εκφράζουμε.

Το εργαστήριό μας διεξήγαγε πρόσφατα μια ανάλυση κειμένου μεγάλων δεδομένων 64 διαφορετικών διαδικτυακών φόρουμ ψυχικής υγείας, εξετάζοντας περισσότερα από 6.400 μέλη.

Οι « απόλυτες λέξεις »που μεταφέρουν απόλυτα μεγέθη ή πιθανότητες, όπως :

-«πάντα»,

-«τίποτα» ή,

-«εντελώς»,  βρέθηκαν να είναι καλύτεροι δείκτες για φόρουμ ψυχικής υγείας από τις αντωνυμίες ή τις λέξεις αρνητικών συναισθημάτων.

Από την αρχή, προβλέψαμε ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη θα έχουν μια πιο ασπρόμαυρη άποψη για τον κόσμο και ότι αυτό θα εμφανιζόταν στο στυλ της γλώσσας τους.

Σε σύγκριση με 19 διαφορετικά φόρουμ ελέγχου (για παράδειγμα, Mumsnet και StudentRoom ), η επικράτηση των απολυταρχικών λέξεων είναι περίπου 50% μεγαλύτερη στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη και περίπου 80% μεγαλύτερη για τα φόρουμ αυτοκτονικού ιδεασμού .

Οι αντωνυμίες παρήγαγαν ένα παρόμοιο μοτίβο διανομής με τις απολυταρχικές λέξεις σε όλα τα φόρουμ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο.

Αντίθετα, οι λέξεις αρνητικών συναισθημάτων ήταν παραδόξως λιγότερο διαδεδομένες στα φόρουμ αυτοκτονικού ιδεασμού από ό,τι στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη.

Η έρευνά μας περιελάμβανε επίσης φόρουμ αποκατάστασης , όπου μέλη που αισθάνονται ότι έχουν αναρρώσει από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο γράφουν θετικές και ενθαρρυντικές αναρτήσεις σχετικά με την ανάρρωσή τους. 

Εδώ διαπιστώσαμε ότι οι λέξεις αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιήθηκαν σε συγκρίσιμα επίπεδα στα φόρουμ ελέγχου, ενώ οι λέξεις θετικού συναισθήματος αυξήθηκαν κατά περίπου 70%.

Ωστόσο, η επικράτηση των απολυταρχικών λέξεων παρέμεινε σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των μαρτύρων, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό, όσοι είχαν προηγουμένως συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να τα εμφανίσουν ξανά .

Επομένως, η μεγαλύτερη τάση τους για απολυταρχική σκέψη, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν επί του παρόντος συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημάδι ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση καταθλιπτικών επεισοδίων. 

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρείται στη χρήση των αντωνυμιών, αλλά όχι στις λέξεις αρνητικών συναισθημάτων.

πρακτικές επιπτώσεις

Η κατανόηση της γλώσσας της κατάθλιψης μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά έχει επίσης πρακτικές συνέπειες.

Οι ερευνητές συνδυάζουν την αυτοματοποιημένη ανάλυση κειμένου με τη μηχανική μάθηση (υπολογιστές που μπορούν να μάθουν από την εμπειρία χωρίς να προγραμματιστούν) για να ταξινομήσουν μια ποικιλία παθήσεων ψυχικής υγείας από δείγματα κειμένων φυσικής γλώσσας, όπως αναρτήσεις ιστολογίου.

Αυτή η ταξινόμηση είναι ήδη καλύτερη από εκείνη που γίνεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές.

Είναι σημαντικό ότι η ταξινόμηση μηχανικής μάθησης θα βελτιωθεί μόνο καθώς παρέχονται περισσότερα δεδομένα και αναπτύσσονται πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι.

Αυτό ξεπερνά την εξέταση των ευρέων προτύπων απολυταρχίας, αρνητικότητας και αντωνυμιών που έχουν ήδη συζητηθεί.

Έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη χρήση υπολογιστών για τον ακριβή εντοπισμό ολοένα και πιο συγκεκριμένων υποκατηγοριών προβλημάτων ψυχικής υγείας – όπως η τελειομανία, τα προβλήματα αυτοεκτίμησης και το κοινωνικό άγχος.

Τούτου λεχθέντος, είναι φυσικά δυνατό να χρησιμοποιήσετε μια γλώσσα που σχετίζεται με την κατάθλιψη χωρίς να έχετε πραγματικά κατάθλιψη. 

Τελικά, είναι το πώς νιώθετε με την πάροδο του χρόνου που καθορίζει αν υποφέρετε.

Όμως, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν τώρα με κατάθλιψη ,

-μια αύξηση άνω του 18% από το 2005,

-η ύπαρξη περισσότερων εργαλείων για τον εντοπισμό της πάθησης είναι σίγουρα σημαντική για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη τραγικών αυτοκτονιών όπως αυτές της Πλαθ και του Κομπέιν.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/people-with-depression-use-language-differently-heres-how-to-spot-it-90877

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού