Ασθένειες

Τα άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν τη γλώσσα με διαφορετικό τρόπο

Πώς να την εντοπίσετε
Τα άτομα με κατάθλιψη χρησιμοποιούν τη γλώσσα με διαφορετικό τρόπο

Από τον τρόπο που κινείστε και κοιμάστε, μέχρι το πώς αλληλεπιδράτε με τους ανθρώπους γύρω σας, η κατάθλιψη αλλάζει σχεδόν τα πάντα.

Φαίνεται ακόμη και στον τρόπο που μιλάτε και εκφράζεστε γραπτώς.

Μερικές φορές αυτή η «γλώσσα της κατάθλιψης» μπορεί να έχει ισχυρή επίδραση στους άλλους.

Απλώς σκεφτείτε τον αντίκτυπο της ποίησης και των στίχων των τραγουδιών της Sylvia Plath και του Kurt Cobain, οι οποίοι αυτοκτόνησαν και οι δύο αφού υπέφεραν από κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες προσπάθησαν εδώ και καιρό να εντοπίσουν την ακριβή σχέση μεταξύ κατάθλιψης και γλώσσας και η τεχνολογία μας βοηθά να πλησιάσουμε σε μια πλήρη εικόνα.

Η νέα μας μελέτηπου δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science , έχει τώρα αποκαλύψει μια κατηγορία λέξεων που μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή πρόβλεψη του αν κάποιος πάσχει από κατάθλιψη.

Παραδοσιακά, οι γλωσσικές αναλύσεις σε αυτό το πεδίο πραγματοποιούνται από ερευνητές που διαβάζουν και κρατούν σημειώσεις.

Σήμερα, οι μηχανογραφημένες μέθοδοι ανάλυσης κειμένου επιτρέπουν την επεξεργασία εξαιρετικά μεγάλων τραπεζών δεδομένων μέσα σε λίγα λεπτά.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό γλωσσικών χαρακτηριστικών που μπορεί να χάσουν οι άνθρωποι, υπολογίζοντας την ποσοστιαία επικράτηση των λέξεων και των κατηγοριών λέξεων, τη λεξιλογική ποικιλομορφία, το μέσο μήκος της πρότασης, τα γραμματικά μοτίβα και πολλές άλλες μετρήσεις.

Μέχρι στιγμής, προσωπικά δοκίμια και καταχωρήσεις ημερολογίων από άτομα με κατάθλιψη ήταν χρήσιμα, όπως και η δουλειά γνωστών καλλιτεχνών όπως ο Cobain και ο Plath .

Για τον προφορικό λόγο, αποσπάσματα της φυσικής γλώσσας των ατόμων με κατάθλιψη έχουν επίσης δώσει πληροφορίες.

Συνολικά, τα ευρήματα από μια τέτοια έρευνα αποκαλύπτουν σαφείς και σταθερές διαφορές στη γλώσσα μεταξύ αυτών με και χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

Περιεχόμενο

Η γλώσσα μπορεί να χωριστεί σε δύο συστατικά:

-περιεχόμενο και,

-στυλ.

Το περιεχόμενο σχετίζεται με αυτό που εκφράζουμε – δηλαδή, το νόημα ή το αντικείμενο των δηλώσεων. 

Δεν θα εκπλήξει κανέναν να μάθει ότι όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης χρησιμοποιούν υπερβολικό αριθμό λέξεων που μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα , συγκεκριμένα αρνητικά επίθετα και επιρρήματα – όπως:

-«μοναχικός»,

-«λυπημένος» ή,

-«μίζερος».

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η χρήση αντωνυμιών.

Όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης χρησιμοποιούν σημαντικά περισσότερες αντωνυμίες πρώτου ενικού προσώπου – όπως:

-“εγώ”,

-“ο εαυτός μου” και,

-“εγώ” – και σημαντικά λιγότερες αντωνυμίες δεύτερου και τρίτου προσώπου – όπως :

-“αυτοί”, “αυτοί” ή “αυτή”.

Αυτό το μοτίβο χρήσης της αντωνυμίας υποδηλώνει ότι τα άτομα με κατάθλιψη είναι περισσότερο εστιασμένα στον εαυτό τους και λιγότερο συνδεδεμένα με τους άλλους.

Οι ερευνητές έχουν αναφέρει ότι οι αντωνυμίες είναι στην πραγματικότητα πιο αξιόπιστες στον εντοπισμό της κατάθλιψης από τις λέξεις αρνητικών συναισθημάτων.

Γνωρίζουμε ότι ο μηρυκασμός (στα προσωπικά προβλήματα) και η κοινωνική απομόνωση είναι κοινά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης.

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν διαφορές στην προσοχή ή στον τρόπο σκέψης. 

Η κατάθλιψη κάνει τους ανθρώπους να εστιάζουν στον εαυτό τους, ή, οι άνθρωποι που εστιάζουν στον εαυτό τους εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης;

Στυλ

Το στυλ της γλώσσας σχετίζεται με το πώς εκφραζόμαστε, παρά με το περιεχόμενο που εκφράζουμε.

Το εργαστήριό μας διεξήγαγε πρόσφατα μια ανάλυση κειμένου μεγάλων δεδομένων 64 διαφορετικών διαδικτυακών φόρουμ ψυχικής υγείας, εξετάζοντας περισσότερα από 6.400 μέλη.

Οι « απόλυτες λέξεις »που μεταφέρουν απόλυτα μεγέθη ή πιθανότητες, όπως :

-«πάντα»,

-«τίποτα» ή,

-«εντελώς»,  βρέθηκαν να είναι καλύτεροι δείκτες για φόρουμ ψυχικής υγείας από τις αντωνυμίες ή τις λέξεις αρνητικών συναισθημάτων.

Από την αρχή, προβλέψαμε ότι όσοι πάσχουν από κατάθλιψη θα έχουν μια πιο ασπρόμαυρη άποψη για τον κόσμο και ότι αυτό θα εμφανιζόταν στο στυλ της γλώσσας τους.

Σε σύγκριση με 19 διαφορετικά φόρουμ ελέγχου (για παράδειγμα, Mumsnet και StudentRoom ), η επικράτηση των απολυταρχικών λέξεων είναι περίπου 50% μεγαλύτερη στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη και περίπου 80% μεγαλύτερη για τα φόρουμ αυτοκτονικού ιδεασμού .

Οι αντωνυμίες παρήγαγαν ένα παρόμοιο μοτίβο διανομής με τις απολυταρχικές λέξεις σε όλα τα φόρουμ, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μικρότερο.

Αντίθετα, οι λέξεις αρνητικών συναισθημάτων ήταν παραδόξως λιγότερο διαδεδομένες στα φόρουμ αυτοκτονικού ιδεασμού από ό,τι στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη.

Η έρευνά μας περιελάμβανε επίσης φόρουμ αποκατάστασης , όπου μέλη που αισθάνονται ότι έχουν αναρρώσει από ένα καταθλιπτικό επεισόδιο γράφουν θετικές και ενθαρρυντικές αναρτήσεις σχετικά με την ανάρρωσή τους. 

Εδώ διαπιστώσαμε ότι οι λέξεις αρνητικών συναισθημάτων χρησιμοποιήθηκαν σε συγκρίσιμα επίπεδα στα φόρουμ ελέγχου, ενώ οι λέξεις θετικού συναισθήματος αυξήθηκαν κατά περίπου 70%.

Ωστόσο, η επικράτηση των απολυταρχικών λέξεων παρέμεινε σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή των μαρτύρων, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη από ό,τι στα φόρουμ για το άγχος και την κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό, όσοι είχαν προηγουμένως συμπτώματα κατάθλιψης είναι πιο πιθανό να τα εμφανίσουν ξανά .

Επομένως, η μεγαλύτερη τάση τους για απολυταρχική σκέψη, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν επί του παρόντος συμπτώματα κατάθλιψης, είναι σημάδι ότι μπορεί να παίζει ρόλο στην πρόκληση καταθλιπτικών επεισοδίων. 

Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρείται στη χρήση των αντωνυμιών, αλλά όχι στις λέξεις αρνητικών συναισθημάτων.

πρακτικές επιπτώσεις

Η κατανόηση της γλώσσας της κατάθλιψης μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά έχει επίσης πρακτικές συνέπειες.

Οι ερευνητές συνδυάζουν την αυτοματοποιημένη ανάλυση κειμένου με τη μηχανική μάθηση (υπολογιστές που μπορούν να μάθουν από την εμπειρία χωρίς να προγραμματιστούν) για να ταξινομήσουν μια ποικιλία παθήσεων ψυχικής υγείας από δείγματα κειμένων φυσικής γλώσσας, όπως αναρτήσεις ιστολογίου.

Αυτή η ταξινόμηση είναι ήδη καλύτερη από εκείνη που γίνεται από εκπαιδευμένους θεραπευτές.

Είναι σημαντικό ότι η ταξινόμηση μηχανικής μάθησης θα βελτιωθεί μόνο καθώς παρέχονται περισσότερα δεδομένα και αναπτύσσονται πιο εξελιγμένοι αλγόριθμοι.

Αυτό ξεπερνά την εξέταση των ευρέων προτύπων απολυταρχίας, αρνητικότητας και αντωνυμιών που έχουν ήδη συζητηθεί.

Έχουν ξεκινήσει εργασίες για τη χρήση υπολογιστών για τον ακριβή εντοπισμό ολοένα και πιο συγκεκριμένων υποκατηγοριών προβλημάτων ψυχικής υγείας – όπως η τελειομανία, τα προβλήματα αυτοεκτίμησης και το κοινωνικό άγχος.

Τούτου λεχθέντος, είναι φυσικά δυνατό να χρησιμοποιήσετε μια γλώσσα που σχετίζεται με την κατάθλιψη χωρίς να έχετε πραγματικά κατάθλιψη. 

Τελικά, είναι το πώς νιώθετε με την πάροδο του χρόνου που καθορίζει αν υποφέρετε.

Όμως, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν τώρα με κατάθλιψη ,

-μια αύξηση άνω του 18% από το 2005,

-η ύπαρξη περισσότερων εργαλείων για τον εντοπισμό της πάθησης είναι σίγουρα σημαντική για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη τραγικών αυτοκτονιών όπως αυτές της Πλαθ και του Κομπέιν.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/people-with-depression-use-language-differently-heres-how-to-spot-it-90877

Ασθένειες

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Κορωνοϊός: 4.626 νέα κρούσματα και 19 νέοι θάνατοι
18.05.2022

Κορωνοϊός: 4.626 νέα κρούσματα και 19 νέοι θάνατοι

Η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα του κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες
18.05.2022

Η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα του κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες

Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές και πού καταργούνται – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις
18.05.2022

Μάσκες: Πού παραμένουν υποχρεωτικές και πού καταργούνται – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

Θ.Πλεύρης: Στις 5 θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου
18.05.2022

Θ.Πλεύρης: Στις 5 θα ανακοινωθούν οι αλλαγές στη χρήση μάσκας από 1η Ιουνίου

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές
20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου
19.05.2022

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες
18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία
18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία