Ασθένειες

Σκλήρυνση κατά πλάκας που συνδέεται με λοίμωξη στην εφηβεία

Νέα μελέτη
Σκλήρυνση κατά πλάκας που συνδέεται με λοίμωξη στην εφηβεία

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) διαγιγνώσκεται συχνότερα μεταξύ 20 και 50 ετών.

Ορισμένα γονίδια θέτουν ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από αυτήν την ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τους παράγοντες που προκαλούν.

“Οι συνάδελφοί μου και εγώ μελετάμε αυτούς τους παράγοντες ενεργοποίησης για πολλά χρόνια. 

Η προηγούμενη έρευνά μας διαπίστωσε ότι η πνευμονία στην εφηβεία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας, οπότε αποφασίσαμε να διερευνήσουμε εάν άλλοι τύποι λοίμωξης σχετίζονται με την πάθηση.

Ωστόσο, έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί, επειδή οι λοιμώξεις μπορεί να είναι συνέπεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας και όχι το αντίστροφο“, αναφέρει ο κ. Σκοτ Μοντγκόμερι –Επίτιμος Καθηγητής, Επιδημιολογία, UC, προσθέτοντας ότι:

 “Μπορεί να μεσολαβεί πέντε έως δέκα χρόνια, ή και περισσότερο, μεταξύ της έναρξης της νόσου και του ατόμου που εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν :

-μούδιασμα και μυρμήγκιασμα,

-δυσκαμψία,

-δυσκολία στην ισορροπία,

-προβλήματα όρασης και ,

-κόπωση.

Ως εκ τούτου, έπρεπε να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να είμαστε σίγουροι ότι οι μολύνσεις εμφανίστηκαν πριν γίνει εμφανής οποιαδήποτε ασθένεια που σχετίζεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Για τη μελέτη μας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain , χρησιμοποιήσαμε τα αρχεία υγείας σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1970 και 1994.

Λίγο περισσότεροι από 4.000 από αυτούς διαγνώστηκαν με σκλήρυνση κατά πλάκας μετά την ηλικία των 20 ετών.

Μεταξύ αυτής της ομάδας:

– το 19% είχε είχε μια λοίμωξη που διαγνώστηκε στο νοσοκομείο μεταξύ γέννησης και ηλικίας δέκα ετών και,

-14% μεταξύ ηλικιών 11 και 19 ετών.

Διαπιστώσαμε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις πριν από την ηλικία των 11 ετών δεν σχετίζονται με μεταγενέστερη διάγνωση σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Αντίθετα, οι λοιμώξεις που διαγνώστηκαν σε νοσοκομείο (υποδεικνύοντας ότι είναι σχετικά σοβαρές) μεταξύ 11 και 19 ετών συσχετίστηκαν σταθερά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ΣΚΠ.

Δεν συνδέθηκαν όλοι οι τύποι λοίμωξης με την επακόλουθη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι οι λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος (ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός) αύξησαν τον κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας κυρίως.
Αυτό έχει νόημα, καθώς πιστεύουμε ότι η φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα μπορεί να ξεκινήσει την αυτοάνοση διαδικασία (όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται σε μέρος του σώματός του) που προκαλεί σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αναπνευστικές λοιμώξεις στην εφηβεία συσχετίστηκαν επίσης με ΣΚΠ, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 51%.

Πιστεύουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση και η φλεγμονή στους πνεύμονες μπορούν να οδηγήσουν σε ανοσοποιητική ενεργοποίηση σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού νευρικού συστήματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο φλεγμονής εκεί. 

Αυτό μπορεί να εξηγήσει πώς μια πνευμονική μόλυνση θα μπορούσε να ξεκινήσει τη διαδικασία της νόσου MS. 

Εναλλακτικά, ο μολυσματικός παράγοντας μπορεί να έχει πιο άμεση επίδραση στον εγκέφαλο.

Η μόλυνση από τον ιό Epstein-Barr (EBV) έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με σκλήρυνση κατά πλάκας, επομένως ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα δεν οφείλονταν στο ότι η μόλυνση από EBV, συσχετίστηκε με τους άλλους τύπους λοίμωξης.

Μετά τον αποκλεισμό ατόμων που είχαν ποτέ την οξεία μορφή λοίμωξης από EBV, γνωστή ως αδενικός πυρετός, τα αποτελέσματα για τις άλλες λοιμώξεις παρέμειναν, τονίζοντας τη σημασία των διαφόρων τύπων λοίμωξης στην εφηβεία ως κίνδυνοι για σκλήρυνση κατά πλάκας.

Για να γίνει ακόμη πιο σίγουρο ότι οι λοιμώξεις στην εφηβεία ήταν πιθανό να προκαθορίσουν την αρχική ασυμπτωματική ανάπτυξη της ΣΚΠ, επαναλάβαμε την ανάλυση αλλά εξετάσαμε μόνο τη ΣΚ που διαγνώστηκε μετά την ηλικία των 25 ετών.

Ο αυξημένος κίνδυνος για ΣΚ που σχετίζεται με λοιμώξεις στην εφηβεία, παρέμεινε και για  λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και λοιμώξεις των πνευμόνων.

Υπήρχαν τουλάχιστον πέντε χρόνια μεταξύ της μόλυνσης και της διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας – και συνήθως περισσότερο – υποδεικνύοντας ότι η ασθένεια εξελίσσεται αργά μέχρι να υπάρξει επαρκής βλάβη στον εγκέφαλο για την ανάπτυξη συμπτωμάτων σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Περίοδος αυξημένης ευαισθησίας

Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος αυξημένης ευαισθησίας σε εκθέσεις που σχετίζονται με τον κίνδυνο σκλήρυνσης κατά πλάκας και ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά χρόνια μεταξύ της έκθεσης και της διάγνωσης της σκλήρυνσης κατά πλάκας. 

Αυτά τα αποτελέσματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τους τύπους εκθέσεων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας.

ίσως αξίζει να εξεταστεί η σκλήρυνση κατά πλάκας ως πιθανή διάγνωση σε κάποιον που εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα, εάν είχε σοβαρή λοίμωξη στην εφηβεία.

Το επόμενο βήμα στην έρευνά μας θα είναι η περαιτέρω διερεύνηση εάν τα άτομα που είναι γενετικά ευαίσθητα στην ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι πιο πιθανό να έχουν πιο έντονη ανοσολογική αντίδραση σε λοιμώξεις αυξάνοντας την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο”, δήλωσε ο κ. Μοντγκόμερι.

Αρκετοί αλλά όχι όλοι οι τύποι μολύνσεων σχετίζονται με σκλήρυνση κατά πλάκας, ιδιαίτερα εκείνοι που μπορεί να είναι σε θέση να προκαλέσουν φλεγμονή στο κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Μόνο μερικοί άνθρωποι που έχουν σχετικά σοβαρές λοιμώξεις στην εφηβεία θα συνεχίσουν να έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας (στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ χαμηλότερο από 1%), καθώς άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής ευαισθησίας, είναι επίσης απαραίτητοι για την ανάπτυξη της νόσου“, καταλήγει ο κ. Μοντγκόμερι.

Ασθένειες

08.12.2021

Γεωγραφική κατανομή: 1.783 κρούσματα στην Αττική – 935 στη Θεσσαλονίκη

Στην Αττική βρίσκονται τα 1.783 από τα 5.899 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 935 κρούσματα. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 350.129 τεστ. Αναλυτικά: 247 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής 234 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών 135 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής 239 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών 476 κρούσματα στην […]

08.12.2021

COVID-19: 5.899 νέα κρούσματα – 709 διασωληνωμένοι – 81 νέοι θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.899, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών: […]

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να διαρκεί μόνο 3 μήνες
08.12.2021

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να διαρκεί μόνο 3 μήνες

Στο “βαθύ κόκκινο” και η Ευρυτανία – Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη
08.12.2021

Στο “βαθύ κόκκινο” και η Ευρυτανία – Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη

Η «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα τεστ PCR
08.12.2021

Η «ύπουλη» εκδοχή της Όμικρον που δεν ανιχνεύεται εύκολα από τα τεστ PCR

Όμικρον μετάλλαξη: Το εμβόλιο της Pfizer παρέχει μερική προστασία
08.12.2021

Όμικρον μετάλλαξη: Το εμβόλιο της Pfizer παρέχει μερική προστασία

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λένε οι ειδικοί των λοιμώξεων
08.12.2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λένε οι ειδικοί των λοιμώξεων

Ταχεία και πλήρης η ανάρρωση σε όσους παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια της COVID-19
08.12.2021

Ταχεία και πλήρης η ανάρρωση σε όσους παρουσιάζουν μυοκαρδίτιδα από τα εμβόλια της COVID-19

Στέλεχος Όμικρον: Γονίδια από Ιούς του κοινού κρυολογήματος στις μεταλλάξεις του νέου στελέχους
08.12.2021

Στέλεχος Όμικρον: Γονίδια από Ιούς του κοινού κρυολογήματος στις μεταλλάξεις του νέου στελέχους

Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη
08.12.2021

Η σημαντικότητα της έγκαιρης διάγνωσης στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Φάρμακα
3

ΕΜΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για διασωληνωμένους με λοίμωξη COVID-19

Παιδί
4

Πότε και με ποια εμβόλια θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των παιδιών

Περισσότερα

08.12.2021

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό για την πρόσβαση των ανασφάλιστων σε φάρμακα και θεραπείες

Με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη είχε συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, για το «καυτό» ζήτημα που έχει προκύψει με τους ανασφάλιστους πολίτες με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.. Ο κ. Βαρδακαστάνης παρέδωσε υπόμνημα στον υπουργό ενημερώνοντάς τον το άρθρο 38 του Ν.4865/2021 είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τη νοσηρότητα του COVID – 19, τις επιπλοκές, […]

08.12.2021

Clinical Research Conference 2021: «Οι κλινικές μελέτες μετά την πανδημία»

Παρά την πανδημία, η έγκριση νέων κλινικών μελετών στη χώρα μας συνεχίζει να βελτιώνεται, αντανακλώντας την αναπτυξιακή ώθηση που έχει δώσει το μέτρο του συμψηφισμού των δαπανών για έρευνα με την αυτόματη επιστροφή (clawback), αλλά και την ευρύτερη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι εγγενείς αδυναμίες, όπως είναι η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις, παραμένουν και έχουν επιδεινωθεί […]

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά από το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”
08.12.2021

Το Άσυλο Ανιάτων ενισχύεται με δωρεά από το “Όλοι Μαζί Μπορούμε”

ΥΓΕΙΑ: Ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία
08.12.2021

ΥΓΕΙΑ: Ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία

Εργαστηριακοί Ιατροί Medisyn προς Πλεύρη: Να καταργηθεί άμεσα το clawback
08.12.2021

Εργαστηριακοί Ιατροί Medisyn προς Πλεύρη: Να καταργηθεί άμεσα το clawback

Γεωγραφική κατανομή: 1.783 κρούσματα στην Αττική – 935 στη Θεσσαλονίκη
08.12.2021

Γεωγραφική κατανομή: 1.783 κρούσματα στην Αττική – 935 στη Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ετοιμότητά της στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας
08.12.2021

Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει την ετοιμότητά της στον τομέα της δευτερογενούς χρήσης δεδομένων υγείας

COVID-19: 5.899 νέα κρούσματα – 709 διασωληνωμένοι – 81 νέοι θάνατοι
08.12.2021

COVID-19: 5.899 νέα κρούσματα – 709 διασωληνωμένοι – 81 νέοι θάνατοι

Τραυματιοφορείς: Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη για τις «τρομακτικές» ελλείψεις προσωπικού
08.12.2021

Τραυματιοφορείς: Πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη για τις «τρομακτικές» ελλείψεις προσωπικού

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να διαρκεί μόνο 3 μήνες
08.12.2021

Πιστοποιητικό νόσησης: Εισήγηση να διαρκεί μόνο 3 μήνες