Ασθένειες

Χοληστερόλη: Μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer;

Η χοληστερόλη που παράγεται στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή της χοληστερόλης από τα αστροκύτταρα του εγκεφάλου παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της παραγωγής του β αμυλοειδούς, μίας πρωτεΐνης που ευθύνεται για την παθολογία της νόσου Alzheimer.

Αρκετά από τα φάρμακα που δοκιμάζονται σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου έχουν ως στόχο τις πλάκες του αμυλοειδούς.

Η νέα έρευνα προσφέρει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τα αίτια και τους μηχανισμούς που οδηγούν στην εμφάνιση των παραπάνω πλακών.

Εξηγεί επίσης γιατί αρκετά γονίδια που επηρεάζουν την παραγωγή χοληστερόλης έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer.

«Η παρούσα μελέτη μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί τα γονίδια της χοληστερόλης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην παραγωγή χοληστερόλης από τα αστροκύτταρα, καθώς και τη μεταφορά της στους νευρώνες.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε εντελώς την εμφάνιση πλακών β αμυλοειδούς», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πλάκες β αμυλοειδούς και χοληστερόλη

Αν και η χοληστερόλη συνδέεται με την αθηροσκλήρωση και την καρδιαγγειακή νόσο, παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Η χοληστερόλη χρησιμοποιείται στην παραγωγή ορισμένων ορμονών, ενώ έχει και άλλες εξίσου σημαντικές λειτουργίες.

Η παρούσα μελέτη ουσιαστικά αποκαλύπτει έναν ακόμα σημαντικό ρόλο της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Στην έρευνα αναδεικνύεται επίσης ο σημαντικός ρόλος των αστροκυττάρων στη νόσο Alzheimer.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετά χρόνια ότι τα παραπάνω κύτταρα υφίστανται σημαντικές μεταβολές στη νόσο Alzheimer, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν οι αλλαγές αυτές αποτελούν αίτιο ή συνέπεια της νόσου.

Όπως παρατήρησαν στην παρούσα μελέτη, τα αστροκύτταρα παράγουν και μεταφέρουν τη χοληστερόλη στους νευρώνες.

Η συσσώρευση της χοληστερόλης αυξάνει την παραγωγή β αμυλοειδούς, με αποτέλεσμα το σχηματισμό πλακών.

Φυσιολογικά, τα επίπεδα της χοληστερόλης παραμένουν χαμηλά, γεγονός που περιορίζει τη συσσώρευση των πλακών β αμυλοειδούς.

Ωστόσο στη νόσο Alzheimer, οι νευρώνες χάνουν την ικανότητά τους να ρυθμίζουν τα επίπεδα του αμυλοειδούς, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται πλάκες.

Ο αποκλεισμός της παραγωγής χοληστερόλης από τα αστροκύτταρα μείωσε σημαντικά την παραγωγή β αμυλοειδούς στα πειραματόζωα, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Προς το παρόν είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ίδιος μηχανισμός οδηγεί σε σχηματισμό πλακών και στον άνθρωπο, ωστόσο αν αυτό επιβεβαιωθεί τόσο θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Το γεγονός ότι η παραγωγή του β αμυλοειδούς ρυθμίζεται αυστηρά, δείχνει ότι η ουσία αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στα κύτταρα του εγκεφάλου, υποστήριξαν οι ερευνητές.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη χορήγηση θεραπειών που μειώνουν τα επίπεδά του.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης τόνισαν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την υπερβολική παραγωγή του β αμυλειδούς, χωρίς να σταματούν εντελώς την παραγωγή του.

«Αν καταφέρουμε να αποτρέψουμε την υπερβολική παραγωγή χοληστερόλης από τα αστροκύτταρα, τότε θα έχουμε μία νέα θεραπεία για τη νόσο Alzheimer.

Όταν ο ασθενής εμφανίζει διαταραχές της μνήμης από τη νόσο Alzheimer, έχουν ήδη καταστραφεί αρκετοί νευρώνες.

Ελπίζουμε ότι στοχεύοντας τη χοληστερόλη θα είναι δυνατό να αποτρέψουμε την καταστροφή των νευρώνων», καταλήγει η μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS.

Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Ασθένειες

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού