Ασθένειες

Συμβουλές για τους ταξιδευτές με σοβαρή ψυχική ασθένεια

Συμβουλές για τους ταξιδευτές με σοβαρή ψυχική ασθένεια

Για όσους υποφέρουν από σοβαρές ψυχικές ασθένειες, όπως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, τα ταξίδια ελλοχεύουν πρόσθετους κινδύνους για την υγεία.

Μετά από πολλές έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι τα ταξίδια προκαλούν άγχος στους περισσότερους ανθρώπους και μάλιστα τόσο έντονο, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και ένα ψυχωτικό επεισόδιο.

Η Mary Seeman, Ψυχίατρος στο Τορόντο, μίλησε για την ιστορία μιας γυναίκας που κατά το ταξίδι της με αεροπλάνο, πίστεψε ότι ο πιλότος ήθελε να της προκαλέσει ζάλη έτσι ώστε να είναι μαζί της όταν το αεροπλάνο προσγειωθεί.

«Ήταν σίγουρη ότι ο πιλότος την ερωτεύτηκε αμέσως μόλις την είδε» είπε η Seeman.

Ο Δρ. Ken Duckworth, ιατρικός διευθυντής της National Alliance on Mental Illness, ανέφερε ένα περιστατικό που ένα διευθυντικό στέλεχος μιας μεγάλης επιχείρησης με διπολική διαταραχή, σε κάθε πτήση του από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ευρώπη, μόλις προσγειωνόταν το αεροπλάνο, πήγαινε κατευθείαν στο νοσοκομείο με κρίση.

Για να αποφευχθεί, η λύση στη πορεία ήταν να ταξιδεύει με πλοίο, αντί με αεροπλάνο, δίνοντας στο σώμα του περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί.

«Το έκανε και δεν είχε κανένα πρόβλημα», είπε ο Duckworth.

Τα ταξίδια που περιλαμβάνουν μεγάλη διαφορά ώρας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ένα άτομο με ψυχική ασθένεια.

Αξίζει λοιπόν το ταξίδι αν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένα ψυχικά άρρωστο άτομο να βιώσει ψυχωτικό επεισόδιο;

Πολλές φορές η αποφυγή του ταξιδιού δεν είναι δυνατή.

Έτσι, αν πρέπει να ταξιδέψετε, ο έγκαιρος προγραμματισμός μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Οι ψυχίατροι προσφέρουν πληθώρα συμβουλών για να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης ψυχωτικού επεισοδίου στο ταξίδι.

Ποια άτομα κινδυνεύουν;

  1. Ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ ψύχωση, αλλά ξέρετε ότι είστε σε κίνδυνο (κληρονομικότητα κ.α.), είναι καλύτερο να οργανωθείτε κατάλληλα. Η πρώτη σας κρίση μπορεί να έρθει κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.
  2. Οι πιθανότητες είναι περισσότερες εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό ψυχιατρικών ασθενειών και είστε σε ευάλωτη στιγμή, όπως μετά από θάνατο αγαπημένου προσώπου ή μετά από απώλεια μεγάλου βάρους ή άλλων σωματικών ή συναισθηματικών σοκ.
  3. Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής ή της σχιζοφρένειας εμφανίζονται συνήθως στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του ατόμου, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στην ηλικία των 40 ή αργότερα. Με στοιχεία από έρευνες, ιδιαίτερα ευαίσθητες θεωρούνται οι γυναίκες που έχουν και άλλες ασθένειες ή υποφέρουν από έντονο άγχος.
  4. Οι ηλικιωμένοι μπορούν επίσης να έχουν το πρώτο τους επεισόδιο ενώ ταξιδεύουν, ειδικά αν βρίσκονται στις αρχές της άνοιας.
  5. Η ψύχωση μπορεί να προκληθεί από διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως αγωγές για την πρόληψη της ελονοσίας. Αν είχατε ή έχετε κατάθλιψη, διαταραχή άγχους ή ψυχωτική διαταραχή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) συμβουλεύει να ζητήσετε διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.

Tip: Προσπαθήστε να διατηρήσετε το πρόγραμμα ύπνου σας, αποφύγετε τις έντονες αλλαγές στις ζώνες ωρών, το αλκοόλ και ίσως και τα μεγάλα υψόμετρα.

-Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τους νέους;

Η Margaret Cochran, θεραπεύτρια στην Καλιφόρνια, συμβουλεύει ότι αν υπάρχει ιστορικό ψύχωσης στην οικογένεια είναι σημαντικό να ενημερώνονται τα παιδιά για τον κίνδυνο που διατρέχουν από νωρίς.

Η ψυχική ασθένεια, πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι ασθένειες και όχι “ως μια πάθηση που το άτομο ή το κοινωνικό του περιβάλλον θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτό”, τόνισε. η κ. Cochran.

Όταν εκδηλωθούν συμπτώματα πηγαίνετε στον κατάλληλο γιατρό και φροντίστε το, όπως θα κάνατε αν παρουσιάζατε διαβήτη ή υψηλή πίεση“, πρόσθεσε.

Εξίσου σημαντικό είναι, οι νέοι με ιστορικό να γνωρίζουν ότι μπορεί να μην εκδηλώσουν ποτέ ψυχική ασθένεια.

Με στοιχεία από μια μελέτη που έγινε το 2014 για τους γενετικούς παράγοντες της σχιζοφρένειας, οι περισσότεροι άνθρωποι με συγγενή, ακόμα κι αν είναι αδελφός ή γονέας με σχιζοφρένεια, δεν αναπτύσσουν τη διαταραχή.

Η μελέτη, η οποία είχε 16 συν-συγγραφείς και εξέτασε περίπου 300 οικογένειες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης σχιζοφρένειας είναι μόνο 31% σε μια πυρηνική οικογένεια.

Πριν από ένα μεγάλο ταξίδι ή παραμονή στο εξωτερικό, προγραμματίστε μια επίσκεψη για το παιδί σας στο γιατρό να συζητήσει θέματα ψυχικής υγείας.

Τα παιδιά και οι νέοι με κίνδυνο ψύχωσης, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο.

Η Cochran επεσήμανε ότι τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας μεταξύ 13 και 25 ετών υπολογίζουν περισσότερο τις υποδείξεις ενός ειδικού από ότι τους γονείς τους και για αυτό το λόγο προτείνει η ενημέρωση να γίνεται από τον γιατρό για να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Οι προορισμοί έχουν σημασία

Ταξιδεύοντας ανατολικά ή δυτικά, είναι πιο δύσκολο από το βορρά ή το νότο λόγω των αλλαγών της ζώνης ώρας.

«Εάν έμενα στη Βοστόνη και είχα διπολική διαταραχή και έπρεπε να διαλέξω να πάω ταξίδι στη Βραζιλία ή την Ιταλία, θα διάλεγα την Βραζιλία», δήλωσε ο Duckworth.

Οι εκδρομές σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Στους κατοίκους ορεινών περιοχών, τα μεγάλα υψόμετρα φαίνεται να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονία, ειδικά στα άτομα με διπολική διαταραχή.

Αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς επηρεάζονται οι ταξιδιώτες.

Ορισμένοι προορισμοί σχετίζονται με ψυχωτικά επεισόδια και μπορούν να προκαλέσουν άτυπα σύνδρομα, όπως αυτό της «Ιερουσαλήμ» που σχετίζεται με τα θρησκευτικά συναισθήματα κ.α.

Επίσης, ο λόγος ταξιδιού μπορεί να προσθέσει άλλο ένα στρώμα άγχους για πολλούς ανθρώπους, όπως ένας γάμος ή άλλες ιδιαίτερες περιστάσεις.

 Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το τολμήσουν.

Η Γυναικεία Κλινική Ψύχωσης στο Τορόντο έχει οργανώσει παλαιότερα ταξίδια ασθενών με σχιζοφρένεια στο εξωτερικό για να μπορέσουν να επανασυνδεθούν ή να επισκεφθούν απομακρυσμένους φίλους και συγγενείς.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια, το προσωπικό είχε λάβει προφυλάξεις, όπως με το να φέρνουν σε επαφή τους ασθενείς με τους ιατρούς στον τόπο προορισμού.

Προετοιμασία για το ταξίδι

  • Ελέγξτε τους κανόνες για τον προορισμό σας.
  • Όλοι οι ταξιδιώτες- ασθενείς που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι προμηθευμένοι με αρκετά φάρμακα για να καλύψουν το ταξίδι. Σε ορισμένες χώρες, είναι απαραίτητη η απόδειξη της συνταγής για τη μεταφορά υπνωτικών χαπιών.
  • Εάν γνωρίζετε ότι κινδυνεύετε να σας συμβεί ψυχωτικό επεισόδιο, πρέπει να έχετε μαζί σας τις οδηγίες του γιατρού σας που εξηγεί τα βήματα και τις φαρμακευτικές ανάγκες σας, ιδανικά στη γλώσσα του προορισμού σας και ίσως και αντίγραφα των συνταγών σας.
  • Οι Ψυχίατροι προτείνουν να έχετε μια λίστα με πληροφορίες από τις νοσηλείες σας, έτσι ώστε το προσωπικό στον προορισμό σας να μπορεί να ελέγξει τα ιατρικά σας αρχεία εάν προκύψει ανάγκη.
  • Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε ότι η ιατρική ασφάλειά σας, καλύπτει το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης σε μια ξένη χώρα ή τη μεταφορά σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης πίσω στο τόπο διαμονής σας.
  • Αν χρησιμοποιείτε ενέσεις αντιψυχωσικών (με λίθιο ή κλοζαπίνη) θα ήταν καλό να έχετε φροντίσει εκ των προτέρων για τις πιθανές ανάγκες σας στον τόπο προορισμού.
  • Μην πίνετε ή μη χρησιμοποιείτε άλλα φάρμακα για να απαλύνετε το άγχος σας στο αεροδρόμιο, στο αεροπλάνο ή μετά την προσγείωση. Μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση και ειδικά αυτά που σχετίζονται με τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Για να διαχειριστείτε μια αλλαγή στη ζώνη ώρας, είναι καλό να προετοιμάσετε το σώμα σας νωρίτερα, δηλαδή σταδιακά να ξυπνάτε την ώρα που θα ξυπνάτε στη τοποθεσία στην οποία θα ταξιδέψετε.
  • Τέλος, όταν φτάσετε μην προσπαθήσετε να γεμίσετε πάρα πολλές δραστηριότητες σε μια μέρα. Κάντε διαλείμματα και προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα σωστά διαμορφωμένο πρόγραμμα, χωρίς υπερβολές, με βάση τις ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε με τον ιατρό σας αν ένα ταξίδι είναι καλή ιδέα εξαρχής και αν αξίζει το κόπο να το τολμήσετε με βάση τη ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεστε.

Μέρος της διαδικασίας είναι να γνωρίζετε τα όρια σας και τον εαυτό σας, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ενός επεισοδίου ή μιας σοβαρής υποτροπής.

Πηγή: Melapus Team

Ασθένειες

13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Τα εμφυτεύματα στήθους χρησιμοποιούνται συχνά για κοσμητικούς λόγους αλλά και για την αισθητική αποκατάσταση γυναικών με καρκίνο μαστού που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή. Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι μία σχετικά ασφαλής διαδικασία, αλλά μπορεί να συνδυάζεται από ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως είναι ο τοπικός πόνος και ερεθισμός, η ρήξη του εμφυτεύματος ή η σκλήρυνση της κάψας […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά