Ασθένειες

Kαρκίνος του παχέος εντέρου και ασπιρίνη: Γιατί σχετίζονται;

Kαρκίνος του παχέος εντέρου και ασπιρίνη: Γιατί σχετίζονται;
Νέα έρευνα προσφέρει πληροφορίες για την αιτία, που η τακτική, μακροχρόνια χρήση ασπιρίνης σε χαμηλή δοσολογία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη εμποδίζει τα κύτταρα του αίματος, που ονομάζονται αιμοπετάλια, να παράγουν ένα ένζυμο. Αυτό το ένζυμο τους επιτρέπει να συσσωρεύονται και να δημιουργούν θρόμβους. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να προσκολληθούν σε αυτούς τους μικρούς θρόμβους αίματος και να εξαπλωθούν (μετάσταση) σε όλο το σώμα.

“Η ασπιρίνη αναστέλλει την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων, η οποία επίσης θα μπορούσε να αναστέλλει τις καρκινικές μεταστάσεις”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Jane Figueiredo, διευθύντρια του κέντρου Community and Population Health Research στο Ινστιτούτο Καρκίνου Samuel Oschin του Cedars-Sinai Medical Center.

Αντί ασπιρίνης, η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ναπροξένη δεν συσχετίστηκαν με καλύτερα αποτελέσματα για τον καρκίνο.

Ασπιρίνη και καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, η ομάδα της Figueiredo ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 2.500 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χρόνος χρήσης της ασπιρίνης φαίνεται να παίζει κρίσιμο ρόλο, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ασθενείς που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (χαμηλή δόση) για τουλάχιστον 15 μήνες προτού διαγνωστούν με εντοπισμένο καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού ήταν λιγότερο πιθανό να δουν τον όγκο τους να εξαπλώνεται.

«Απαιτούνται περισσότερες επιστημονικές αποδείξεις, αλλά αυτή η συσχέτιση μεταξύ της ασπιρίνης χαμηλής δοσολογίας και των χαμηλότερων ποσοστών θανάτου (σ.σ. από καρκίνο) είναι πολύ σημαντική», δήλωσε η Figueiredo σε σχετικό δελτίο τύπου από το Cedars-Sinai.

Ταυτόχρονα, αν και οι ασθενείς που άρχισαν να παίρνουν ασπιρίνη μετά τη διάγνωση του καρκίνου είχαν καλύτερα αποτελέσματα από εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με την μελέτη.

Ασπιρίνη: Προληπτική χρήση έναντι μελλοντικών κινδύνων από τον καρκίνο του εντέρου

«Αυτά τα ευρήματα μπορεί να παρέχουν μια προσιτή επιλογή για αλλαγή του τρόπου ζωής σε άτομα που επιδιώκουν να αποτρέψουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή να βελτιώσουν τις προγνώσεις τους εάν διαγνωστούν», δήλωσε η Figueiredo.

Σημείωσε ότι οι τρέχουσες κλινικές δοκιμές εξετάζουν το πώς η χρήση ασπιρίνης πριν και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού επηρεάζει την επιβίωση.

«Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν αυτά τα αποτελέσματα», δήλωσε η Figueiredo. «Υπάρχουν πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση ασπιρίνης (…) Η καθημερινή χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων και εσωτερικής αιμορραγίας (…) Πρέπει να υπάρξει συνομιλία μεταξύ κλινικών γιατρών και ασθενών σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη», δήλωσε η Figueiredo. «Αυτές οι μελέτες και τα αποτελέσματά μας προσθέτουν πραγματικά σε αυτήν τη συζήτηση», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό του Journal of the National Cancer Institute.

Πηγές: https://www.cedars-sinai.orghttps://www.medicinenet.com

Ασθένειες

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού