Ασθένειες

Φλεβική θρόμβωση – θρομβοεμβολική νόσος

Παράγοντες κινδύνου - Αντιμετώπιση
Φλεβική θρόμβωση – θρομβοεμβολική νόσος

Η φλεβική θρόμβωση ή θρομβοεμβολική νόσος όπως είναι ο ευρύτερος όρος που περιλαμβάνει και τη σημαντικότερη και πιο επικίνδυνη επιπλοκή της, την πνευμονική εμβολή, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θνησιμότητας και νοσηρότητας παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με θρομβοεμβολική νόσο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ετησίως ενώ εκτιμάται ότι 500.000 άτομα στην Ευρώπη, πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, αυτός ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος του ετησίου αριθμού θανάτων που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, τα τροχαία ατυχήματα και το AIDS!

-Πώς εκδηλώνεται

Φλεβική θρόμβωση σημαίνει το σχηματισμό θρόμβου, δηλαδή πηγμένου αίματος, στο εσωτερικό μίας φλέβας, κατά κύριο λόγο των κάτω άκρων.

Εμφανίζεται συνήθως ως ένα ξαφνικό πρήξιμο στη γάμπα ή και στο μηρό, που μπορεί να συνοδεύεται από πόνο ή και ερυθρότητα, ειδικά αν αφορά τις επιφανειακές φλέβες, ή επίσης κάψιμο και σφίξιμο.

Αν αποσπαστεί ένα τμήμα του θρόμβου, μπορεί διασχίζοντας την κυκλοφορία μέσω της καρδιάς να «σφηνωθεί» στους πνεύμονες, προκαλώντας την πνευμονική εμβολή, μια πολύ σοβαρή κατάσταση που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα κι έχει ως κύρια συμπτώματα τον πόνο στο στήθος, τη δύσπνοια, την ταχυκαρδία και σε προχωρημένες περιπτώσεις απώλεια αισθήσεων.

-Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που προδιαθέτουν στη δημιουργία μίας θρόμβωσης είναι:

Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ιδίως ορθοπαιδικής φύσης στα κάτω άκρα, ή νοσηλεία σε νοσοκομείο πάνω από 48 ώρες,

η παρατεταμένη ακινησία, για παράδειγμα ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, ή, η παραμονή στο κρεβάτι για ανάρρωση από κάποια ασθένεια,

η θρομβοφιλία, η γενετική προδιάθεση του οργανισμού, δηλαδή να δημιουργεί θρόμβους,

η λήψη αντισυλληπτικών και η εγκυμοσύνη,

η παχυσαρκία,

ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών

ασθενείς με καρκίνο.

Συγκεκριμένα, 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση. και γενικά αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου σε αυτή την κατηγορία ασθενών

Επιπλέον η θρόμβωση σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα στη σημαντικότερη απειλή της εποχής μας, τη νόσο του κορωνοϊού (COVID-19).

Στα πλαίσια της έντονης ανοσολογικής αντίδρασης που προκαλεί ο κορωνοϊός, δημιουργείται έντονη φλεγμονή του εσωτερικού των αγγείων, με συνέπεια την υπερπηκτικότητα του αίματος, δηλαδή το αίμα πήζει ευκολότερα αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για θρόμβωση και πνευμονική εμβολή.

-Διάγνωση και αντιμετώπιση

Η διάγνωση της φλεβικής θρόμβωσης βασίζεται στην κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς αλλά τεκμηριώνεται με τη διενέργεια έγχρωμης υπερηχητικής φλεβογραφίας (triplex φλεβών).

Μόλις τεθεί η διάγνωση, το πρώτιστο μέλημα είναι να αποφευχθεί η επέκταση της θρόμβωσης και κυρίως η πνευμονική εμβολή.

Θεμέλιος λίθος της σωστής αντιμετώπισης είναι η άμεση έναρξη αντιπηκτικής αγωγής, η οποία θα συνεχιστεί για 3-6 μήνες.

Σε σοβαρές περιπτώσεις όπου η θρόμβωση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και απειλείται άμεσα η ζωή του ασθενούς, μπορεί να απαιτηθεί η λήψη και επιπλέον μέτρων όπως η τοποθέτηση φίλτρου που δεν επιτρέπει την μετατόπιση του θρόμβου ή ειδική θρομβολυτική αγωγή για τη διάλυση του θρόμβου.

Αφού περιοριστεί ο κίνδυνος των επιπλοκών, επόμενος θεραπευτικός στόχος είναι η επανασηραγγοποίηση, η διάνοιξη δηλαδή του θρομβωμένου τμήματος της φλέβας.

Αυτό κατά κύριο λόγο επιτυγχάνεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ο οποίος ανοίγει ένα τούνελ διαμέσω του θρόμβου ώστε να αποκατασταθεί η ροή του αίματος, η οποία εν τω μεταξύ γίνεται μέσω παράπλευρου δικτύου.

Η διαδικασία αυτή υποβοηθείται από την αντιπηκτική αγωγή καθώς και από την έγκαιρη κινητοποίηση, το να σηκωθεί δηλαδή ο ασθενής και να περπατήσει το συντομότερο δυνατό σε αντίθεση με τις παλιότερες απόψεις που ήθελαν τον ασθενή με θρόμβωση σε πλήρη ακινησία στο κρεβάτι για σημαντικό διάστημα.

Το επόμενο στάδιο είναι η διερεύνηση της αιτίας, γιατί δηλαδή συνέβη η θρόμβωση.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται στην ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν, αρκετές φορές η αιτία δεν είναι προφανής οπότε πρέπει να διερευνηθεί η πιθανή ύπαρξη θρομβοφιλίας καθώς επίσης και η πιθανότητα κακοήθειας, της οποίας μία θρόμβωση μπορεί να αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα.

Η θρομβοεμβολική νόσος αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες όπως ακινησία, πρόσφατο χειρουργείο, λήψη οιστρογόνων ή σοβαρού βαθμού φλεβική ανεπάρκεια και στην εποχή μας η πανδημία του COVID-19.

Πρόληψη

Η πρόληψη έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου και αφορά την ενημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου, την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και τη λήψη των απαραίτητων προφυλακτικών και θεραπευτικών μέτρων υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση του ειδικού ιατρού.

Ασθένειες

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Δείτε τρόπους για να το αντιμετωπίσετε

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;
10.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται
03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

28.05.2026

Τραγικός θάνατος 9χρονου παιδιού στη Ζαγορά Πηλίου

Οι γονείς, όταν πήγαν να ξυπνήσουν το παιδί, το βρήκαν χωρίς τις αισθήσεις του

28.05.2026

Σε καραντίνα το νοσοκομείο Αττικόν: Δεκάδες κρούσματα νοροϊού σε υγειονομικούς, ασθενείς και συνοδούς!

«Πώς θα σταματήσει όταν οι ασθενείς είναι σε ράντζα και δεν έχουν ούτε τουαλέτα;»

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη αναπτύσσουν «καθολικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου!
28.05.2026

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη αναπτύσσουν «καθολικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου!

ΗΠΑ: Μυστηριώδης γαστρεντερική ασθένεια «χτύπησε» πεζοπόρους στο Pacific Crest Trail
28.05.2026

ΗΠΑ: Μυστηριώδης γαστρεντερική ασθένεια «χτύπησε» πεζοπόρους στο Pacific Crest Trail

Ιάπωνας βιολόγος αποκάλυψε πώς το σώμα «τρώει» τα κατεστραμμένα κύτταρά του όταν μένει χωρίς τροφή
28.05.2026

Ιάπωνας βιολόγος αποκάλυψε πώς το σώμα «τρώει» τα κατεστραμμένα κύτταρά του όταν μένει χωρίς τροφή

Επιστήμονες δημιούργησαν φορητό «αυτοκόλλητο» υπερήχων για συνεχή παρακολούθηση του εμβρύου
27.05.2026

Επιστήμονες δημιούργησαν φορητό «αυτοκόλλητο» υπερήχων για συνεχή παρακολούθηση του εμβρύου

Chikungunya: Ο ιός που απειλεί την Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του
27.05.2026

Chikungunya: Ο ιός που απειλεί την Ευρώπη – Πώς μεταδίδεται και ποια τα συμπτώματά του

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής
27.05.2026

Στα Ιωάννινα καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων για το 2026: 45χρονος Έλληνας ο ασθενής

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%
27.05.2026

Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει την τερηδόνα έως και 47%

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!
27.05.2026

Πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά η Ρωσία: Επιστήμονες ανέπτυξαν εμβόλιο κατά νέου στελέχους του Έμπολα!