Ασθένειες

25-35% των ανθρώπων μετά τα 65 έτη θα πάθουν Oστεοαρθρίτιδα

 

 H Oστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή χρόνια πάθηση των αρθρώσεων και προσβάλει ένα στα πέντε άτομα.

Επηρεάζει τις αρθρώσεις, αλλοιώνοντας τους χόνδρους και προκαλεί́ πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο, όπως συνόψισαν οι ομιλητές του σχετικού webinarπου πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.

Σύμφωνα με το κ.Αθανάσιο Κουτρούμπα, ρευματολόγο, το 25-35% των ανθρώπων μετά τα  65 έτη θα πάθουν οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να έχει πολλές εντοπίσεις: χέρια, γόνατα, ισχία, σπονδυλική στήλη, τα άκρα των ποδιών κα.

Σε κάθε μία από αυτές τις περιοχές η νόσος μπορεί να προσλαμβάνει διακριτή μορφή, με σημαντικές διαφορές από άλλες μορφές της νόσου, ακόμη και με την ίδια εντόπιση.

Συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι ο πόνος και η δυσκαμψία, ο κριγμός, η διόγκωση και, σε προχωρημένα στάδια, η απώλεια της λειτουργίας της προσβληθείσας άρθρωσης.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας είναι, η κληρονομικότητα, οι κατασκευαστικοί, που αφορούν κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες των αρθρώσεων, οι τραυματισμοί, η έντονη καταπόνηση του σκελετού, η παχυσαρκία και η προϋπάρχουσα φλεγμονή.

Παχυσαρκία

Καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται στον μείζονα τροποποιήσιμο προδιαθεσικό παράγοντα της νόσου, η σημαντικότερη παρέμβαση πρόληψης της οστεοαρθρίτιδας είναι η απώλεια βάρους σε υπέρβαρους ασθενείς.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι ακόμη και σχετικά μικρή μείωση του σωματικού βάρους, της τάξης των 5 κιλών, μειώνει κατά 50% την πιθανότητα μελλοντικής ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας.

Σημαντική παρέμβαση είναι επίσης η σωματική άσκηση, με πολλαπλά οφέλη για τον εκφυλιζόμενο σκελετό. τόνισε ο κ. Κουτρούμπας.

Ο πόνος

Ο πόνος είναι ένα σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας που δεν φαίνεται, δεν μοιράζεται και δεν απεικονίζεται“, τόνισε ο κος Δημήτρης Κασίμος, Ρευματολόγος, Υποστράτηγος, Διοικητής 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας υπάρχει η φαρμακευτική και η μη φαρμακευτική παρέμβαση.

Η φαρμακευτική παρέμβαση έχει σαν πρώτη γραμμή τα αναλγητικά  και σαν δεύτερη γραμμή τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα.

Η μη φαρμακευτική παρέμβαση περιλαμβάνει την άσκηση, την  απώλεια βάρους, την αξιολόγηση καθημερινών δραστηριοτήτων, τη χρήση θερμικών βοηθημάτων και την εκπαίδευση τεχνικών προστασίας αρθρώσεων.

Σύμφωνα με μια  έρευνα το 22% στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα παίρνει φάρμακα χωρίς έγκριση του ιατρού.  

Πιο συγκεκριμένα:

-το 36% λαμβάνει θειϊκή χονδροϊτίνη, μουρουνέλαιο,

-το 24% παρακεταμόλη και,

-το 17% ιβουπροφαίνη.

Σύμφωνα  με τα πρότυπα φροντίδας για τα άτομα με Οστεοαρθρίτιδα:

  • Οι ασθενείς με συμπτωματική Οστεοαρθρίτιδα πρέπει να υπόκεινται σε περιοδικό έλεγχο ανάλογα με τις ανάγκες τους
  • Πρέπει να αξιολογούνται άλλες συνυπάρχουσες παθήσεις
  • Το σχέδιο διαχείρισης θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον πάσχοντα
  • Οι κίνδυνοι και τα οφέλη της προτεινόμενης θεραπείας πρέπει να επεξηγούνται και να παρουσιάζονται στο άτομο με κατανοητό τρόπο
  • Η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να επαναξιολογείται ανάλογα με την πορεία της νόσου.

Οι “έξυπνες συσκευές”

Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί σημαντική εξάπλωση έξυπνων συσκευών και εφαρμογών που μετατρέπονται σε υποστηρικτικά εργαλεία στα χέρια ασθενών με χρόνιες παθήσεις.

Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί η χρήση τέτοιων τεχνολογιών στην διαχείριση του χρόνιου πόνου από τους ασθενείς.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική έρευνα , βρέθηκαν 36 συνολικά apps, τα οποία παρέχουν την δυνατότητα καταγραφής επεισοδίων πόνου.

Το μειονέκτημα στις τεχνολογικές λύσεις 

Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτές τις τεχνολογικές λύσεις έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: την ελάχιστη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας και ασθενών στην σχεδίαση και ανάπτυξη τους.

“Η συγκεκριμένη αστοχία έχει αντίκτυπο στην υιοθέτηση αυτών των νέων τεχνολογιών στην κλινική πράξη”, ανέφερε ο κ. Αντώνης Μπίλλης, Μεταδιδακτορικός Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Ιατρικής Α.Π.Θ

Η έξυπνη λύση της EPIONE

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η έξυπνη λύση της EPIONE (https://epione-app.com/), η οποία αποτελεί αποτέλεσμα τριετούς συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, της εταιρείας ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορική Α.Ε., της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και του Ιατρείου Πόνου του ΑΧΕΠΑ.

Ένα νέο app που θα στοχεύει  στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με Οστεοαρθρίτιδα μόνο,  έχει ξεκινήσει ήδη από την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, με τη συνεργασία και πάλι του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  του Αντιρευματικού Συνδέσμου Ασθενών της Μάλτας (ΑRAM) και του Αντιρευματικού Συλλόγου Ασθενών της Ισπανίας (LIRE), ανέφερε ο κ. Μπίλλης.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.

Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.

Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 8 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία  του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του appStigmApp  από την PAE ( PAINALLIANCEEUROPE) .

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα  της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ.

Συμμετέχει  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το  ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας &  Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EuropeanAgencyforSafetyandHealthatWork, EUOSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείαςγια τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση”  και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

484/8/18.03.2021

Ασθένειες

14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

Τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία

13.05.2025

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»

«Είδα το αποτέλεσμα και έπαθα σοκ» λέει για το λάθος σε διαγνωστικό κέντρο

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

07.05.2025

Η γυναίκα που μπορεί να πεθάνει από ένα φιλί: Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί για να μην σκοτωθεί

06.05.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

06.05.2025

Τι μπορεί να αποκαλύψει το κερί στο αυτί για την κατάσταση της υγείας σας

06.05.2025

Τα δύο ψάρια που κάνουν «θαύματα» σε καρδιά, εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

05.05.2025

Κίνα: Γυναίκα ισχυρίζεται ότι κόλλησε έρπη από μικρόφωνο σε καραόκε μπαρ

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2025

Η επιστροφή του slow living: Μπορείς να ζήσεις καλά χωρίς να τρέχεις;

Όχι, δεν είναι άλλη μία new age φάση. Είναι το «όπα» της ψυχής σου

14.05.2025

ECO φίλτρο νερού: Απολαύστε καθαρό νερό κάθε μέρα και προστατέψτε την υγεία σας!

Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη με το φίλτρο νερού ECO

14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

13.05.2025

The paradox of choice: Why more is less ή Πώς τα dating apps μας έμαθαν να ερωτευόμαστε λιγότερο

13.05.2025

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο