Ασθένειες

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Χαρακτηρίζεται από βλάβες στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα δηλαδή του αμφιβληστροειδή χιτώνα του οφθαλμού που ευθύνεται για την κεντρική όραση.

Ένας τύπος της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι η νεοαγγειακή εκφύλιση (υγρός τύπος) στον οποίο δημιουργούνται παθολογικά αγγεία κάτω και μέσα στον αμφιβληστροειδή.

Για τον τύπο αυτό χρησιμοποιούνται φάρμακα κατά της δημιουργίας νέων αγγείων, αλλά σήμερα οριστική θεραπεία δεν υπάρχει.

Οι ειδικοί προσπαθούν να εντοπίσουν παράγοντες κινδύνου για την πάθηση αυτή, τους οποίους να μπορούν να επηρεάζουν“, σημειώνει ο κ. Παναγιώτης Τσαπόγας, ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος Αναπληρωτής Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής
Υπεύθυνος Κέντρου Μεταβολισμού και Διαβήτη.

Το κάπνισμα και η παχυσαρκία φαίνεται ότι είναι παράγοντες κινδύνου, αλλά τα τελευταία χρόνια ερευνάται η επίδραση της διατροφής στην εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Διατροφικές παρατηρήσεις σε ανθρώπους

Βρέθηκε ότι διάφορες ουσίες της διατροφής όπως:

-η βιταμίνη C,

-η βιταμίνη E,

-η β-καροτίνη,

-ο ψευδάργυρος και ο χαλκός,

μείωσαν τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου σε προχωρημένο στάδιο, όπως και η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στα πράσινα λαχανικά όπως:

-το σπανάκι,

-τα ψάρια και,

τα τρόφιμα ολικής αλέσεως (όπως το καστανό ρύζι).

Ομοίως, διάφορες επιδημιολογικές έρευνες έχουν αναφέρει ότι ένας υψηλός γλυκαιμικός δείκτης είναι επιβαρυντικός παράγοντας για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ο γλυκαιμικός δείκτης αντιπροσωπεύει την επίδραση των τροφών στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος σε σύγκριση με τη γλυκόζη ή με το άσπρο ψωμί.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τα τρόφιμα με υψηλούς γλυκαιμικούς δείκτες περιλαμβάνουν:

-το άσπρο ρύζι,

-το άσπρο ψωμί και,

-τις πατάτες,

ενώ τα τρόφιμα ολικής άλεσης, οι φακές και τα μη αμυλούχα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το λάχανο έχουν χαμηλούς γλυκαιμικούς δείκτες.

Μελέτες σε πειραματόζωα

Τα πειράματα σε ζώα αποτελούν ένα κρίσιμο τμήμα της βιοϊατρικής έρευνας και τα μοντέλα ποντικών έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμα για την αποσαφήνιση των παραγόντων και διαδικασιών κινδύνου που αποτελούν τη βάση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Έτσι, οι παρατηρήσεις που αναφέρονται πιο πάνω έχουν επιβεβαιωθεί σε πολλές μελέτες με πειραματόζωα.

Ορισμένοι ερευνητές απέδειξαν ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου των πειραματόζωων μεταβάλλεται τόσο από τις αλλαγές στη διατροφή όσο και από την ηλικία, προσφέροντας έτσι μία μηχανιστική σύνδεση μεταξύ της διατροφής και των μεταβολικών χαρακτηριστικών που επηρεάζουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Ένα ακόμη συμπέρασμα των σχετικών ερευνών είναι ότι η μετάβαση από μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη σε μια δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ακόμη και κατά την ώριμη ηλικία, μπορεί να προστατεύσει από την ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Είναι αλήθεια ότι τα ευρήματα από μελέτες σε ζώα μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφραστούν στην κλινική πρακτική.

Νεότερες μελέτες όμως σε ανθρώπους συμβάλλουν  σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών που συνδέουν τη διατροφή και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και αυτά τα ευρήματα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να καταλήξουν οι επιστήμονες στις κατάλληλες οδηγίες“, καταλήγει ο κ. Τσαπόγας.

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού