Ασθένειες

Αβγά και διαβήτης: Πρέπει να καταναλώνονται από διαβητικούς;

Σε άρθρο  Αμερικανικής ιατρικής ιστοσελίδας, σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης αβγών από άτομα με διαβήτη, προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων και έτυχε ευρείας δημοσίευσης σε Ελληνικές αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Να τρώμε αβγά ή να μη τρώμε; Αυτό είναι το ερώτημα στο διαβήτη».

Περιγράφει τα αποτελέσματα μιας αυστραλιανής έρευνας (μελέτη DIABEGG από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου, ενός έγκυρου Αμερικανικού περιοδικού διατροφής.

Η μελέτη αυτή, της οποίας τμήματα είχαν δημοσιευθεί ήδη από το 2014, έρχεται να ανατρέψει αποτελέσματα παλαιότερων μελετών,σχετικά με την επίδραση της μεγάλης κατανάλωσης αβγών στα επίπεδα χοληστερόλης ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Στην μελέτη DIABEGG έλαβαν μέρος 128 άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, μέσης ηλικίας 60 ετών και μέσου δείκτη μάζας σώματος 34 kg/m2.

-Φάρμακα για ελάττωση της χοληστερόλης ελάμβαναν 58% των ατόμων.

Η δίαιτα έδινε έμφαση στην αντικατάσταση κεκορεσμένου λίπους της τροφής (π.χ. από βούτυρο) με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη (π.χ. από αβοκάντο και ελαιόλαδο).

Τα μισά από αυτά τα άτομα ορίσθηκε να λαμβάνουν 2 αβγά κάθε μέρα για πρωινό και τα υπόλοιπα λιγότερο από 2 αβγά την εβδομάδα και να συμπληρώνουν τα λευκώματά τους με υπολογισμένες ποσότητες ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης.

-Παράλληλα, είχαν δοθεί οδηγίες για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ενώ υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με διαιτολόγο, κάθε μήνα για το πρώτο τρίμηνο.

Οι ασθενείς εξετάσθηκαν πάλι σε έξι και δώδεκα μήνες ενώ ακολουθούσαν την ίδια σταθερή δίαιτα.

Και οι δύο ομάδες μετά από δώδεκα μήνες με τις συγκεκριμένες δίαιτες, είχαν τις ίδιες μεταβολές στα λιπίδια, στους δείκτες φλεγμονής, στους δείκτες οξειδωτικού στρες και στη γλυκόζη και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Ο κύριος ερευνητής της μελέτης σχολιάζει ότι τα αβγά μπορούν να περιλαμβάνονται στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.

Πολλά άτομα απολαμβάνουν τα αβγά και καθώς αυτά χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές, η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει τη ζωή των ατόμων αυτών πιο εύκολη μια και ο περιορισμός στα αβγά δεν είναι απαραίτητος.

Εκφράζει επίσης την άποψη ότι η χοληστερόλη της διατροφής έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ότι η ποιότητα του λίπους έχει μεγαλύτερη επίδραση.

Άλλοι επιστήμονες διαφωνούν.

Στο άρθρο περιλαμβάνεται η επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα με Καναδό καθηγητή, ερευνητή σε κέντρο πρόληψης της αθηροσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τονίζει ότι σύμφωνα με μελέτες δικές του και άλλων, ο κρόκος δεν είναι ασφαλής για άτομα με διαβήτη ή με καρδιαγγειακό κίνδυνο γενικότερα, ενώ τα ασπράδια είναι ασφαλή.

Δεν διστάζει μάλιστα να αποδώσει τα αποτελέσματα μελετών υπέρ των αβγών σε προπαγάνδα της βιομηχανίας των αβγών καθώς η Αυστραλιανή μελέτη χρηματοδοτείται από την Ένωση Παραγωγών Αβγών της Αυστραλίας (Australian Egg Corporation), η οποία πάντως δεν είχε κανένα ρόλο στη συγγραφή του άρθρου.

Αναφέρει μάλιστα μια Ελληνική μελέτη του 2006 σε 2000 άτομα με διαβήτη, στην οποία η κατανάλωση αβγών είχε σημαντική επίπτωση στη θνητότητα ατόμων με διαβήτη από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και η έλλειψη σωματικής άσκησης είχαν επίσης κακή επίδραση.

Σε μια συνέντευξή τους οι Έλληνες ερευνητές είχαν τότε χαρακτηρίσει τον κρόκο των αβγών «βόμβα χοληστερόλης» για τα άτομα με διαβήτη, αφού αυτός περιέχει 300 mg χοληστερόλης και είχαν τονίσει σε συνέντευξή τους ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.

Μάλιστα η επίδρασή του βρέθηκε ότι είναι σημαντικά βλαπτική ιδίως στα άτομα με διαβήτη.

Στο άρθρο αναφέρεται επίσης μια μετα-ανάλυση του 2016 που περιλαμβάνει 12 σχετικές μελέτες, η οποία βρίσκει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αβγών την εβδομάδα παρουσιάζει μέτρια συσχέτιση με την εμφάνιση διαβήτη.

Ας μην βιαστούμε λοιπόν να υιοθετήσουμε τις προτάσεις κάθε νέας έρευνας στην καθημερινή μας ζωή.

Η ευρεία δημοσίευση της Αυστραλιανής μελέτης από Ελληνικές ιστοσελίδες σχετικές με την υγεία και τη διατροφή, χωρίς αναφορά σε προηγούμενες έρευνες, μπορεί να μην έχει εν τέλει καλά αποτελέσματα για την υγεία των ατόμων με διαβήτη.

Ασθένειες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

Κάποιοι πίστευαν ότι οι γραμμές στα χέρια, υπάρχουν ώστε να μας βοηθάνε να κρατάμε διάφορα πράγματα, χωρίς να γλιστράνε

29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο

Τι μπορείτε να κάνετε

29.08.2025

Πείτε «αντίο» στη φλεβίτιδα και τους κιρσούς στα πόδια με αυτά τα φυσικά συστατικά

28.08.2025

Έρευνα: Βακτήριο λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» και μεταφέρει κρυφά ιό που καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους!

25.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

25.08.2025

Καρκίνος μαστού: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

25.08.2025

Νέα έρευνα: Φθηνό φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να αναστείλει τον πιο θανάσιμο τύπο καρκίνου του μαστού

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

22.08.2025

Για ποιο λόγο κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια σας

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα