Σε άρθρο Αμερικανικής ιατρικής ιστοσελίδας, σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης αβγών από άτομα με διαβήτη, προκάλεσε συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων και έτυχε ευρείας δημοσίευσης σε Ελληνικές αντίστοιχες ιστοσελίδες.
Ο τίτλος του άρθρου είναι «Να τρώμε αβγά ή να μη τρώμε; Αυτό είναι το ερώτημα στο διαβήτη».
Περιγράφει τα αποτελέσματα μιας αυστραλιανής έρευνας (μελέτη DIABEGG από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ), που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου, ενός έγκυρου Αμερικανικού περιοδικού διατροφής.
Η μελέτη αυτή, της οποίας τμήματα είχαν δημοσιευθεί ήδη από το 2014, έρχεται να ανατρέψει αποτελέσματα παλαιότερων μελετών,σχετικά με την επίδραση της μεγάλης κατανάλωσης αβγών στα επίπεδα χοληστερόλης ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Στην μελέτη DIABEGG έλαβαν μέρος 128 άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη, μέσης ηλικίας 60 ετών και μέσου δείκτη μάζας σώματος 34 kg/m2.
-Φάρμακα για ελάττωση της χοληστερόλης ελάμβαναν 58% των ατόμων.
–Η δίαιτα έδινε έμφαση στην αντικατάσταση κεκορεσμένου λίπους της τροφής (π.χ. από βούτυρο) με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη (π.χ. από αβοκάντο και ελαιόλαδο).
–Τα μισά από αυτά τα άτομα ορίσθηκε να λαμβάνουν 2 αβγά κάθε μέρα για πρωινό και τα υπόλοιπα λιγότερο από 2 αβγά την εβδομάδα και να συμπληρώνουν τα λευκώματά τους με υπολογισμένες ποσότητες ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης.
-Παράλληλα, είχαν δοθεί οδηγίες για αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, ενώ υπήρχαν προγραμματισμένες συναντήσεις με διαιτολόγο, κάθε μήνα για το πρώτο τρίμηνο.
Οι ασθενείς εξετάσθηκαν πάλι σε έξι και δώδεκα μήνες ενώ ακολουθούσαν την ίδια σταθερή δίαιτα.
Και οι δύο ομάδες μετά από δώδεκα μήνες με τις συγκεκριμένες δίαιτες, είχαν τις ίδιες μεταβολές στα λιπίδια, στους δείκτες φλεγμονής, στους δείκτες οξειδωτικού στρες και στη γλυκόζη και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.
Ο κύριος ερευνητής της μελέτης σχολιάζει ότι τα αβγά μπορούν να περιλαμβάνονται στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2.
Πολλά άτομα απολαμβάνουν τα αβγά και καθώς αυτά χρησιμοποιούνται σε πολλές συνταγές, η κατανάλωσή τους μπορεί να κάνει τη ζωή των ατόμων αυτών πιο εύκολη μια και ο περιορισμός στα αβγά δεν είναι απαραίτητος.
Εκφράζει επίσης την άποψη ότι η χοληστερόλη της διατροφής έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και ότι η ποιότητα του λίπους έχει μεγαλύτερη επίδραση.
Άλλοι επιστήμονες διαφωνούν.
Στο άρθρο περιλαμβάνεται η επικοινωνία που είχε η ιστοσελίδα με Καναδό καθηγητή, ερευνητή σε κέντρο πρόληψης της αθηροσκλήρωσης και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τονίζει ότι σύμφωνα με μελέτες δικές του και άλλων, ο κρόκος δεν είναι ασφαλής για άτομα με διαβήτη ή με καρδιαγγειακό κίνδυνο γενικότερα, ενώ τα ασπράδια είναι ασφαλή.
Δεν διστάζει μάλιστα να αποδώσει τα αποτελέσματα μελετών υπέρ των αβγών σε προπαγάνδα της βιομηχανίας των αβγών καθώς η Αυστραλιανή μελέτη χρηματοδοτείται από την Ένωση Παραγωγών Αβγών της Αυστραλίας (Australian Egg Corporation), η οποία πάντως δεν είχε κανένα ρόλο στη συγγραφή του άρθρου.
Αναφέρει μάλιστα μια Ελληνική μελέτη του 2006 σε 2000 άτομα με διαβήτη, στην οποία η κατανάλωση αβγών είχε σημαντική επίπτωση στη θνητότητα ατόμων με διαβήτη από καρδιαγγειακά νοσήματα.
Η κατανάλωση κορεσμένων λιπών και η έλλειψη σωματικής άσκησης είχαν επίσης κακή επίδραση.
Σε μια συνέντευξή τους οι Έλληνες ερευνητές είχαν τότε χαρακτηρίσει τον κρόκο των αβγών «βόμβα χοληστερόλης» για τα άτομα με διαβήτη, αφού αυτός περιέχει 300 mg χοληστερόλης και είχαν τονίσει σε συνέντευξή τους ότι πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του.
Μάλιστα η επίδρασή του βρέθηκε ότι είναι σημαντικά βλαπτική ιδίως στα άτομα με διαβήτη.
Στο άρθρο αναφέρεται επίσης μια μετα-ανάλυση του 2016 που περιλαμβάνει 12 σχετικές μελέτες, η οποία βρίσκει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων αβγών την εβδομάδα παρουσιάζει μέτρια συσχέτιση με την εμφάνιση διαβήτη.
Ας μην βιαστούμε λοιπόν να υιοθετήσουμε τις προτάσεις κάθε νέας έρευνας στην καθημερινή μας ζωή.
Η ευρεία δημοσίευση της Αυστραλιανής μελέτης από Ελληνικές ιστοσελίδες σχετικές με την υγεία και τη διατροφή, χωρίς αναφορά σε προηγούμενες έρευνες, μπορεί να μην έχει εν τέλει καλά αποτελέσματα για την υγεία των ατόμων με διαβήτη.