Ασθένειες

Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια –Εξόφθαλμος

Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια –Εξόφθαλμος

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων και απαντάται αρκετά συχνά σε ασθενείς με νόσο του Grave’s-υπερθυρεοειδισμός αλλά και σε περιπτώσεις ασθενών με οζώδη βρογχοκήλη.

Στο 5% περίπου των περιπτώσεων σχετίζεται και με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα -υποθυρεοειδισμός ενώ σε λιγότερο από το 5% των περιπτώσεων δεν ανευρίσκεται κάποια δυσλειτουργία από τον θυρεοειδή.

Η κατάσταση αυτή σε μερικές περιπτώσεις είναι τόσο βαριά, ώστε με την προβολή του οφθαλμού (εξόφθαλμος) να προκαλείται σοβαρή βλάβη στο οπτικό νεύρο με τελικό αποτέλεσμα την οπτική νευροπάθεια ή και τη μόνιμη απώλεια της όρασης.

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι σχεδόν πέντε φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.

Το κάπνισμα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισής της επτά φορές.

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη-δηλαδή και στα δύο μάτια (85-95% των ασθενών) ή ετερόπλευρη-μόνο στο ένα μάτι (5-15%).

Σπανιότερα, αλλά ιδίως αν είναι στο ένα μάτι, ο εξόφθαλμος μπορεί να οφείλεται σε κυτταρίτιδα του κόγχου, ιδιοπαθή φλεγμονή του κόγχου, τραυματισμό των οστών του κόγχου, μηνιγγίωμα, λέμφωμα, δακρυαδενίτιδα ή κοκκιωμάτωση Wegener“, εξηγεί ο Ιωάννης Λεγάκης, Ενδοκρινολόγος, Συνεργάτης του METROPOLITAN GENERAL.

Η πάθηση είναι πιο σοβαρή σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας

“Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια έχει την τάση να είναι πιο σοβαρή σε αρρώστους μεγαλύτερης ηλικίας καθώς επίσης και στους άνδρες φαίνεται να υπάρχει πιο σοβαρή οφθαλμική συμμετοχή απ’ ότι στις γυναίκες”, αναφέρει ο κ. Λεγάκης.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της θυρεοειδικής οφθαμοπάθειας μπορεί να είναι από υποκειμενικά ή ήπια :

-διόγκωση ματιών,

-δακρύρροια,

-ξηρά -ερεθισμένα μάτια,

-πίεση ή πόνο στα μάτια,

-πρησμένα βλέφαρα,

-κοκκίνισμα ή φλεγμονή στα μάτια,

-ευαισθησία στο φως,

-ανάσπαση βλεφάρων – lig lag)

έως σοβαρά:

-εξόφθαλμος, διπλωπία,

-σοβαρή φλεγμονώδης αντίδραση,

-κερατίτιδα- έλκη στον κερατοειδή,

-θολή ή μειωμένη όραση,

-συμπιεστική οπτική νευροπάθεια,

-απώλεια όρασης.

ΠαθογένειαΗ θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια (ΘΟ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή της οποίας ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί .

Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια χαρακτηρίζεται από αύξηση του όγκου των εξοφθάλμιων μυών καθώς και του οπισθοβολβικού λιπώδους και συνδετικού ιστού.

Κλειδί στην έκλυση της αυτοάνοσης αντίδρασης, παίζει το κοινό αντιγόνο μεταξύ του θυρεοειδή αδένα και των οφθαλμών, που κατά τους περισσότερους ερευνητές είναι ο υποδοχέας της TSH (TSH-R).

Η άποψη αυτή ενισχύεται από μελέτες στις οποίες φαίνεται να υπάρχει μία άμεση σχέση μεταξύ των επιπέδων των αντισωμάτων έναντι των TSH-R (TSAbs) στο ορό των ασθενών και της επίπτωσης και της σοβαρότητας της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

Σύμφωνα με πλήθος κλινικών μελετών, η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπευτικής αγωγής είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για να έχουμε το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με νόσο του Graves έχουν ήπιες οφθαλμικές εκδηλώσεις που δεν χρειάζονται καμία επιθετική αντιμετώπιση.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις της ήπιας θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας απλές τοπικές υποστηρικτικές παρεμβάσεις είναι συνήθως αρκετές να βελτιώσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα μέχρις ότου η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια καταστεί ανενεργός“, εξηγεί ο κ. Λεγάκης, για να επισημάνει:

Η αντιμετώπιση της σοβαρής θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας παραμένει θεραπευτικό πρόβλημα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται το 1/3 περίπου των ασθενών δεν είναι ικανοποιημένο από την έκβαση της νόσου τους, γιατί όλες οι υπάρχουσες θεραπευτικές παρεμβάσεις δεν βελτιώνουν ή βελτιώνουν μερικώς την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια με σημαντική παρουσία του εξόφθαλμου.

Α. ΣτεροειδήΤα στεροειδή χρησιμοποιούνται εδώ και 50 χρόνια για την αντιμετώπιση της ΘΟ και παραμένουν ακόμη και σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας της.

Οι ευεργετικές επιδράσεις των γλυκοκορτικοειδών στην θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, οφείλονται κατά βάση στη μη ειδική αντιφλεγμονώδη και ανοσοκατασταλτική δράση τους.

Στο Metropolitan General γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση θεραπευτική χορήγηση γλυκοκορτικοειδών (flushing κορτιζόλης).

Το σχήμα αυτό συνίσταται στην ενδοφλέβια χορήγηση 1 γρ. μεθυλπρεδνιζολόνης εντός φυσιολογικού ορού για χρονικό διάστημα 40 με 60 λεπτά.

Παράλληλα χορηγείται γαστροπροστασία.

Το σχήμα επαναλαμβάνεται για 3 συνεχείς ημέρες .

Η μορφή αυτή της θεραπείας έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη βελτίωση των φλεγμονωδών εκδηλώσεων από τα μαλακά μόρια του κόγχου, στη βελτίωση της οπτικής νευροπάθειας σε μικρότερο βαθμό, και στη δυσλειτουργία των εξοφθάλμιων μυών και της πρόπτωσης, ιδιαίτερα όταν είναι προσφάτου έναρξης“, εξηγεί ο κ. Λεγάκης, ενώ προσθέτει:

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η σημαντική μείωση του οιδήματος των οφθαλμών αλλά και του εξόφθαλμου που παρατηρείται μετά από την 2η μέρα της θεραπείας“.

Θεραπευτική χορήγηση από το στόμα

Η θεραπευτική χορήγηση γλυκοκορτικοειδών μπορεί να συνεχιστεί από το στόμα με δισκία για τουλάχιστον 3 εβδομάδες με προοδευτική μείωση ,ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου ,με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της συχνότητας των υποτροπών.

Η συνολική ευεργετική ανταπόκριση στην ενδοφλέβια χορήγηση γλυκοκορτικοειδών φτάνει το 80% των περιπτώσεων.

Β. Ανάλογα σωματοστατίνης

Η θεραπευτική χορήγηση της σωματοστατίνης στην αντιμετώπιση της σοβαρής και ενεργούς θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας, προήλθε από την παρατήρηση ότι οι υποδοχείς της σωματοστατίνης απεικονίζονται in vivo σε σπινθηρογράφημα με octreoscan των οφθαλμικών κόγχων, σε ασθενείς με θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια.

Γ. Χειρουργική αντιμετώπισηΗ αποκατάσταση με χειρουργική επέμβαση σε περίπτωση που υπάρχουν σημαντικές λειτουργικές διαταραχές, συχνά προτείνεται για να επιστρέψουν τα μάτια στην προηγούμενη εμφάνιση και τη λειτουργία τους

Αυτό γίνεται με τεχνικές αποσυμπίεσης του κόγχου, με χειρουργική των εξοφθάλμιων μυών για την διπλωπία και με χειρουργική των βλεφάρων.

“Συμπερασματικά, θα πρέπει να τονιστεί ότι με την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού σχήματος και έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αγωγής είναι δυνατό να γίνει ικανοποιητική διαχείριση της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας και οι ασθενείς μπορούν να ζουν όπως πριν την εμφάνισή της”, επισημαίνει ο κ. Λεγάκης, για να καταλήξει με το εξής:.

Ωστόσο, συνιστάται η στενή παρακολούθηση των ασθενών από τον ενδοκρινολόγο καθώς η άμεση αναφορά και συζήτηση οποιονδήποτε προβλημάτων από την πλευρά του ασθενούς, ώστε να εξατομικεύεται κάθε φορά η θεραπευτική αγωγή, με γνώμονα το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.”

 

Ασθένειες

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)
14.02.2024

«Ευλογιά της Αλάσκα»: Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου ιού – Άγνωστο πώς μεταδίδεται (φώτο-βίντεο)

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα
14.02.2024

Εχινάκεια: Δείτε γιατί πρέπει να την αποφεύγουν όσοι πάσχουν από αυτοάνοσα

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε