Ασθένειες

Τιμολογήθηκε η επαναστατική θεραπεία Kaftrio/Kalydeco για ασθενείς με κυστική ίνωση

Τιμολογήθηκε η επαναστατική θεραπεία Kaftrio/Kalydeco για ασθενείς με κυστική ίνωση

Με εξαιρετική ταχύτητα, τιμολογήθηκε στις 8/1/2021 το Kaftrio/Kalydeco (γνωστό ως trikafta στην Αμερική), που συμπεριλαμβάνονται στο “Δελτίο Τιμών Νέων φαρμάκων 3ου τριμήνου 2020” του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για την επαναστατική θεραπεία που «παγώνει την νόσο», στην οποία μετά από τις συντονισμένες πιέσεις των ασθενών, τα αντανακλαστικά του Υπουργού Υγείας και την συνεργασία της φαρμακευτικής εταιρείας με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ, εντάχθηκαν τον περασμένο Απρίλιο 30 περίπου ασθενείς με Κυστική Ίνωση σε κρίσιμη κατάσταση, μέσω του προγράμματος της πρώιμης πρόσβασης.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία επιπλέον ασθενείς, οι οποίοι βρίσκονται σε επιβαρυμένη κατάσταση.

«Με την τιμολόγηση των 3 φαρμάκων (Orkambi, Kalydeco, Kaftrio) από τα 4 συνολικά φαρμακευτικά προϊόντα της ίδιας εταιρείας που στοχεύουν στα αίτια της νόσου (CFTR modulators), μπαίνουμε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους από την επιτροπή HTA.

Απαραίτητο εργαλείο για την διαπραγμάτευση θα αποτελέσει το Εθνικό Μητρώο Κυστικής Ίνωσης, το οποίο συστάθηκε κατά προτεραιότητα την περασμένη χρονιά, αποτελώντας και έναν πρώτο οδηγό για τα Μητρώα άλλων παθήσεων.

Για την ώρα εκκρεμεί η πλήρης καταχώρηση των στοιχείων στο Μητρώο από τους θεράποντες ιατρούς, ενώ επικαιροποιημένη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα που θα πραγματοποιηθεί η σχετική ενημέρωση στην σύσκεψη της Επιτροπής του Μητρώου Κ.Ι. που συμμετέχω ως εκπρόσωπος των ασθενών», δήλωσε ο  Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυστικής Ίνωσης CF Europe, που συντονίζει τις διαδικασίες από πλευράς των ασθενών, κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, και συνεχίζει:

«Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι και ευγνώμονες που μετά την καθοριστικής σημασίας παρέμβαση και υποστήριξη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, αλλά και της κοινωνίας, την περασμένη και κρίσιμη χρονιά ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για μια επαναστατική θεραπεία που πραγματικά σώζει ζωές.

Το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων μας έχει αγκαλιάσει και μας έχει βάλει ως προτεραιότητα μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΦ αλλά και της Επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών, κ. Φιλίππου Δημήτρης, βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας, με τους οποίους βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή ώστε να φτάσουμε στο πολυπόθητο ζητούμενο:

Μια ολική συμφωνία τύπου portfolio agreement που θα περιλαμβάνει τις θεραπείες (CFTR modulators), θα δώσει την δυνατότητα πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία του συνόλου των ασθενών με Κυστική Ίνωση που είναι επιλέξιμοι, σύμφωνα με τις ενδείξεις κυκλοφορίας αλλά και τις υποδείξεις των θεραπόντων ιατρών.

Ταυτόχρονα θα μπορούν να μεταβούν στην νέα θεραπεία (kalydeco & kaftrio) οι επιλέξιμοι ασθενείς που προμηθεύονταν τα προηγούμενα φάρμακα χωρίς τις καθυστερήσεις ατομικής εισαγωγής μέσω ΙΦΕΤ, σε τιμές κατά πολύ μικρότερες από τις σημερινές.

Πέρα από την διεκδίκηση και εξασφάλιση της πρόσβασης μας στις επαναστατικές θεραπείες, οφείλουμε να προστατεύουμε ταυτόχρονα τους πεπερασμένους πόρους στην Υγεία, ώστε να έχουν όλο και περισσότεροι ασθενείς και πολίτες την δυνατότητα πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και καινοτόμες θεραπείες που συνεχώς αναπτύσσονται».

Οι θεράποντες ιατροί αλλά και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης ενημερώνουν συνεχώς τους ασθενείς για τα πρακτικά θέματα πρόσβασης στις κατάλληλες θεραπείες, τα οποία προκύπτουν σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ασθενείς που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης θα πρέπει να καταθέσουν τις συνταγές τους στον ΕΟΠΥΥ για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προμήθειας του φαρμάκου.

Ο  Σύλλογος μας βρίσκεται  σε συνεχή επικοινωνία με την φαρμακευτική εταιρία και τον ΕΟΦ  ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή μετάβαση χωρίς να υπάρξει διακοπή της θεραπείας με δυνατότητα παράτασης της προμήθειας μέσω νοσοκομείου / μήνα σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις εκτέλεσης των συνταγών απο τον ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα όσοι ασθενείς έχουν ενταχθεί στην επαναστατική θεραπεία kaftrio/kalydeco εκτός προγράμματος πρώιμης πρόσβασης, θα συνεχίσουν να το προμηθεύονται μέσω ΙΦΕΤ  – όπως και όσοι βρίσκονται σε Orkambi μετά από την σχετική απόφαση παράτασης του ΕΟΦ. (δεν αλλάζει το κανάλι διάθεσης για τους επόμενους μήνες παρά την τιμολόγηση). 

Η επιτυχής έκβαση της διαπραγμάτευσης είναι εφικτή τους επόμενους μήνες και παρακολουθούμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών – με το Μητρώο Κ.Ι. να αποτελεί την κύρια εκκρεμότητα. 

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Kαρδιά
4

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Περισσότερα

01.09.2026

Νέα έρευνα για τη «φυσιολογική» λίμπιντο: Πάνω από τους μισούς ενήλικες ανησυχούν για την ερωτική τους επιθυμία

Η διαφορά επιθυμίας μέσα στη σχέση

31.08.2026

Αυτός είναι ο λόγος που η φωνή μας γίνεται πιο λεπτή όταν μιλάμε σε ένα μωρό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη κοινωνία ή γλώσσα

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ
31.08.2026

Πρώτο ραντεβού: Ποιος πληρώνει τελικά; Η ακρίβεια αλλάζει τους κανόνες του φλερτ

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο
29.08.2026

Δείτε τι να κάνετε αν το παιδί σας κλαίει ασταμάτητα μέσα σε εστιατόριο και δεν θέλετε να σας «χαλάσει» την έξοδο

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;
28.08.2026

Η τελευταία αγκαλιά της μητέρας μας ως παιδιά: Γιατί κανείς δεν θυμάται πότε συνέβη;

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
28.08.2026

«Αθόρυβη» απειλή για τα νεφρά: Τα πρώιμα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!
28.08.2026

Είσαστε άνω των 55; – Αυτή είναι άσκηση που προτείνει το Χάρβαρντ!

Επίγειο ψεκασμό με «τουρμπίνες» από την Περιφέρεια Αττικής σε 10.000 στρέμματα περιορισμό του ιού Δυτικού Νείλου
27.08.2026

Επίγειο ψεκασμό με «τουρμπίνες» από την Περιφέρεια Αττικής σε 10.000 στρέμματα περιορισμό του ιού Δυτικού Νείλου

Αυτά είναι τα τρόφιμα και τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο air fryer
27.08.2026

Αυτά είναι τα τρόφιμα και τα σκεύη που δεν πρέπει να βάλετε ποτέ στο air fryer