Ασθένειες

Η ΡευΜΑζήν στο 4ο Forum των Stakeholders για τις Ρευματικές Παθήσεις

Η Ρευματοπάθεια είναι γένους θηλυκού, μιας και οι γυναίκες κατέχουν τα πρωτεία στην νόσο.

Στο πλαίσιο  του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρευματολογίας(10-13 Δεκεμβρίου) που διοργανώνεται διαδικτυακά από τη Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.), έλαβε χώρα το 4ο Forum των STAKEHOLDERS για τις Ρευματικές Παθήσεις (Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου).

Ειδικότερα, στην ενότητα «Ρευματοπαθείς και εργασία», παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζήν, Κατερίνα Κουτσογιάννη, τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Ερωτηματολογίου της ΡευΜΑζήν, με θέμα τη σχέση των ρευματοπαθών με την εργασία και ακολούθησε σχολιασμός τους από την Τζένη Πρατσίδου, Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες.

Δεδομένης της δύσκολης περιόδου που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, η χαρτογράφηση των εργασιακών συνθηκών των ρευματοπαθών, η διαπίστωση των αναγκών τους αλλά και η εξακρίβωση του βαθμού ενημέρωσης των ίδιων και των εργοδοτών τους όσον αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα και τις δυνατότητες εύλογων προσαρμογών στην εργασία, συναποτέλεσαν τους στόχους της πανελλαδικής έρευνας που υλοποίησε ΡευΜΑζήν, υπό την αιγίδα της Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.

Με εξασφαλισμένη την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι ασθενείς απάντησαν διαδικτυακά σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες και τα νέα δεδομένα στη σχέση ρευματικών νοσημάτων και εργασίας την εποχή της πανδημίας.

Από τα 503 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια, προέκυψε ότι:

Συνολικά 83.44% των συμμετεχόντων ήταν στην παραγωγική εργασιακά ηλικία, εύρημα που υποστηρίζει την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της μελέτης.

Το 90% είναι γυναίκες, κάτι που εξηγείται από το επιβεβαιωμένο στατιστικά γεγονός ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν περισσότερο γυναίκες και ότι οι γυναίκες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να συμμετέχουν σε έρευνες.

Η πλειονότητα των συμμετεχόντων είναι σε θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες 40,4%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός του ποσοστού 2,8% που βρίσκεται σε εναλλακτικές θεραπείες και του 7,5% που δεν λαμβάνει θεραπεία.

-Το 83% στηρίζεται οικονομικά στην προσωπική του εργασία ή στην εργασία τρίτου προσώπου στην οικογένεια, ενώ μόνο το 11% έχει στήριξη από το κράτος.

-Για το 65% των ερωτηθέντων κύρια πηγή εισοδήματος είναι η εργασία τους, ενώ το 81% δηλώνει ότι νόσησε μετά την έναρξη της εργασίας.

-Θετικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς κοινοποιούν πλέον το πρόβλημά τους στην εργασία, με το 56%  να το έχει κοινοποιήσει στον εργοδότη και το 61% στους συναδέλφους του ενώ το 15% δεν μιλάει για το νόσημα του στην εργασία.

-Είναι σημαντικό ότι το 61% θεωρεί ότι η εργασία του θα ήταν ευκολότερη αν υπήρχαν εύλογες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο.

-Το 39% εκτιμά ότι οι εργοδότες δεν είναι ενημερωμένοι για τις ανάγκες αλλά και για τα δικαιώματα των ρευματοπαθών στην εργασία, ενώ το 59% των ερωτηθέντων δε γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

-Το 77% θεωρεί ότι το ρευματικό νόσημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την εύρεση εργασίας και το 67% ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τη διατήρηση της εργασίας.

Στις ερωτήσεις για τις συνθήκες εργασίας κατά τη διάρκεια του lock down, είναι χαρακτηριστικό ότι:

-το 53% δεν έκανε χρήση της ειδικής άδειας,

-το 60% δεν βγήκε σε αναστολή εργασίας, ενώ,

-το 53% των ασθενών δεν έκαναν χρήση τηλεργασίας λόγω της φύσης της εργασίας τους.

Ανησυχητικά ποσοστά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για σοβαρή Covid-19 νόσο.

Στη συνέχεια, η Αντιπρόεδρος της ΡευΜΑζήν και Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας, Φωτεινή Ασημακοπούλου, μίλησε για την διευκόλυνση των ρευματοπαθών στην εργασία και τις σχετικές προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Στην ομιλία της Ελίνας Ρέπα, Ταμία της ΡευΜΑζήν και Προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, έγινε λόγος για τους εργαζόμενους γονείς των παιδιών με ρευματικά νοσήματα και παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας, ενώ η Κική Σπανίδου, μέλος του Δ.Σ. του ΣυλλόγουΓονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εργασία των ρευματοπαθών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έδειξε πώς ορισμένες πρακτικές όπως η τηλεργασία μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον.

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών,

Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα

ΡευΜΑζήν, Η πρόεδρος, Κ. Κουτσογιάννη

Λόγω τεχνικών προβλημάτων δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη ομιλία της Μαρίας Χατζηγεωργίου, μέλους του Δ.Σ. της ΡευΜΑζήν και Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ, η οποία θα αφορούσε τα δικαιώματα των ρευματοπαθών και τις αντίστοιχες διεκδικήσεις της ΡευΜΑζήν.

Ασθένειες

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Και χωρίς να περιλαμβάνονται οι νεκροί της Κίνας στη σχετική έρευνα!

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

22.04.2025

Η δραματική ιστορία 20χρονης με νευρολογική διαταραχή: «Πήγα στο νοσοκομείο για 4 μέρες αλλά έμεινα δύο χρόνια»

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

16.04.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής