Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, προκαλώντας συμπτώματα όπως καούρα και πικρή γεύση.
Μια πρόσφατη αναφορά από το Metropoles επισημαίνει έναν βασικό παράγοντα που μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση. Και αυτός είναι η κατανάλωση καφεΐνης.
Η καφεΐνη, που βρίσκεται σε ροφήματα όπως ο καφές, το μαύρο και πράσινο τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και τα ενεργειακά ποτά, έχει διπλή επίδραση στον οργανισμό των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Αφενός, διεγείρει το νευρικό σύστημα, και, αφετέρου, χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, τη βαλβίδα που εμποδίζει την επιστροφή των γαστρικών υγρών στον οισοφάγο.
Εκτός από τον καφέ, σημαντικές ποσότητες καφεΐνης περιέχονται σε:
- Μαύρο και πράσινο τσάι
- Αναψυκτικά με καφεΐνη (π.χ. τύπου κόλα)
- Ενεργειακά ποτά
- Σοκολάτα και προϊόντα με κακάο
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και το τσάι μέντας, αν και συχνά θεωρείται καταπραϋντικό, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης λόγω της χαλαρωτικής του επίδρασης στον οισοφαγικό σφιγκτήρα.
Για την καλύτερη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης οι ειδικοί προτείνουν:
- Αποφυγή ή περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης
- Επιλογή ροφημάτων χωρίς καφεΐνη, όπως τσάι από χαμομήλι ή τζίντζερ
- Αποφυγή λιπαρών και τηγανητών τροφών, που επίσης συμβάλλουν στην παλινδρόμηση
- Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων
- Αποφυγή φαγητού τουλάχιστον δύο ώρες πριν από τον ύπνο.