Υγεία

Έρευνα: Το κόκκινο και ο τρόπος μαγειρέματός του αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κόκκινο κρέας και ο τρόπος μαγειρέματός του μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Αυστραλοί και Κορεάτες επιστήμονες μελέτησαν τη διαδικασία μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος και ανακάλυψαν ότι όταν ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα, τότε σχηματίζονται τα λεγόμενα προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Διάσημοι σεφ προτείνουν να ψήνετε το κρέας στη σχάρα ή απλά σε υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχετε τραγανή κρούστα αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients», η τακτική κατανάλωσή του συσσωρεύεται στο σώμα και παρεμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα δύο διαιτολογίων, ενός με υψηλή περιεκτικότητα σε ψητό κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά και ενός άλλου με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και όσπρια συνοδεία βραστού ή λευκού κρέατος στον ατμό.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, περιελάμβανε 15 άνδρες και 36 γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος, χωρίς διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό συσσώρευσης AGE στο αίμα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη δεύτερη.

Ο καθηγητής Πίτερ Κλίφτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε το εξής σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας:

«H κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGE αυξάνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης κατά 25%, η οποία έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και το μυοκάρδιο, προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, σημάδια εκφυλιστικών ασθενειών».

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ποσότητα κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας ή τουλάχιστον να αλλάξουμε τον τρόπο μαγειρέματός του.

Υγεία

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

Τι γίνετε όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα