Υγεία

Έρευνα: Το κόκκινο και ο τρόπος μαγειρέματός του αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως το κόκκινο κρέας και ο τρόπος μαγειρέματός του μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Αυστραλοί και Κορεάτες επιστήμονες μελέτησαν τη διαδικασία μαγειρέματος του κόκκινου κρέατος και ανακάλυψαν ότι όταν ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία για να αποκτήσει μια τραγανή κρούστα, τότε σχηματίζονται τα λεγόμενα προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες.

Διάσημοι σεφ προτείνουν να ψήνετε το κρέας στη σχάρα ή απλά σε υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχετε τραγανή κρούστα αλλά, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nutrients», η τακτική κατανάλωσή του συσσωρεύεται στο σώμα και παρεμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα δύο διαιτολογίων, ενός με υψηλή περιεκτικότητα σε ψητό κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα δημητριακά και ενός άλλου με υψηλή περιεκτικότητα σε δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και όσπρια συνοδεία βραστού ή λευκού κρέατος στον ατμό.

Η μελέτη, η οποία διήρκεσε τέσσερις εβδομάδες, περιελάμβανε 15 άνδρες και 36 γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος, χωρίς διαβήτη τύπου 2. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό συσσώρευσης AGE στο αίμα ήταν σημαντικά υψηλότερο από ό,τι στη δεύτερη.

Ο καθηγητής Πίτερ Κλίφτον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε το εξής σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας:

«H κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGE αυξάνει τη συνολική ημερήσια πρόσληψη αυτής της πρωτεΐνης κατά 25%, η οποία έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία και το μυοκάρδιο, προκαλώντας φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, σημάδια εκφυλιστικών ασθενειών».

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί η ποσότητα κόκκινου κρέατος στη διατροφή μας ή τουλάχιστον να αλλάξουμε τον τρόπο μαγειρέματός του.

Υγεία

30.06.2025

Καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο: Η νόσος που απειλεί εννέα στους 10 ενήλικες – Πόσοι πάσχουν μετά τα 40

Η τελική έκβαση του συνδρόμου είναι η καρδιοπάθεια, ενώ προηγουμένως οι ασθενείς εκδηλώνουν άλλα πολύ συνηθισμένα προβλήματα υγείας

30.06.2025

Δείτε ποια είναι τα τρία σημάδια που φανερώνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται ηλεκτρολύτες

Ουσίες όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες

30.06.2025

Το γνωρίζατε; – Το λάθος με το καρπούζι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

30.06.2025

Δείτε πόσα κιλά θα χάσετε αν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

30.06.2025

Δείτε πώς η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα ωφελεί την υγεία

30.06.2025

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τα καλοκαιρινά φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

30.06.2025

Δείτε πώς η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει την υγεία σας

30.06.2025

Αυτές τις τροφές δεν τις τρώμε ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης (αν θέλουμε να ζήσουμε)

30.06.2025

Βαλσάμικο ξύδι: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία

30.06.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι φράουλες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.06.2025

Καρδιονεφρομεταβολικό σύνδρομο: Η νόσος που απειλεί εννέα στους 10 ενήλικες – Πόσοι πάσχουν μετά τα 40

Η τελική έκβαση του συνδρόμου είναι η καρδιοπάθεια, ενώ προηγουμένως οι ασθενείς εκδηλώνουν άλλα πολύ συνηθισμένα προβλήματα υγείας

30.06.2025

Δείτε ποια είναι τα τρία σημάδια που φανερώνουν ότι το σώμα μας χρειάζεται ηλεκτρολύτες

Ουσίες όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες

30.06.2025

Το γνωρίζατε; – Το λάθος με το καρπούζι που μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση

30.06.2025

Δείτε πόσα κιλά θα χάσετε αν πίνετε δύο ποτήρια νερό πριν από κάθε γεύμα

30.06.2025

Δείτε πώς η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα ωφελεί την υγεία

30.06.2025

Πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο: Τα καλοκαιρινά φρούτα που ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο

30.06.2025

Δείτε πώς η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει την υγεία σας

30.06.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

30.06.2025

Αυτές τις τροφές δεν τις τρώμε ποτέ μετά την ημερομηνία λήξης (αν θέλουμε να ζήσουμε)

30.06.2025

Βαλσάμικο ξύδι: Αυτά είναι τα οφέλη του για την υγεία