Υγεία

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη λιστερίωση: Αυτές είναι οι τροφές υψηλού κινδύνου – Τα συμπτώματα

Όπως είναι γνωστό, η λιστερίωση είναι μια ασθένεια η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφών μολυσμένων από τα βακτήρια Listeria monocytogenes.

Η εν λόγω λοίμωξη είναι ασυνήθιστη, αλλά μπορεί να προκαλέσει θάνατο σε άτομα που κινδυνεύουν, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά. Μπορεί, επίσης, να είναι επικίνδυνη για τις εγκύους και τα αγέννητα μωρά τους.

Λιστερίωση: Τροφές υψηλού κινδύνου

Τα ακόλουθα τρόφιμα υψηλού κινδύνου πρέπει να αποφεύγονται ή να είστε σίγουροι ότι έχουν χειριστεί σωστά:

  • Έτοιμα προς κατανάλωση θαλασσινά, όπως καπνιστό ψάρι, μύδια, στρείδια, ή ωμά θαλασσινά, όπως σασίμι ή σούσι
  • Προπαρασκευασμένες ή προσυσκευασμένες σαλάτες φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατίθενται σε μπουφέδες και salad bars
  • Ποτά φτιαγμένα από φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπου οι διαδικασίες πλύσης είναι άγνωστες (εκτός από παστεριωμένους ή κονσερβοποιημένους χυμούς)
  • Κρέατα delicatessen που τρώγονται χωρίς περαιτέρω μαγείρεμα ή θέρμανση, όπως πατέ, ζαμπόν, σαλάμια και μαγειρεμένο και κομμένο κοτόπουλο (όπως χρησιμοποιείται σε καταστήματα σάντουιτς)
  • Τυχόν μη παστεριωμένο γάλα ή τρόφιμα από μη παστεριωμένο γάλα
  • Παγωτό μηχανής
  • Μαλακά τυριά, όπως brie, camembert, ricotta και φέτα (αυτά είναι ασφαλή εάν μαγειρευτούν και σερβίρονται ζεστά)
  • Έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων που έχουν απομείνει από προηγούμενο γεύμα και τα οποία έχουν ψυχθεί για περισσότερο από μία ημέρα
  • Σάλτσες και σαλάτες μέσα στις οποίες μπορεί να έχουν βυθιστεί λαχανικά
  • Γαρνιτούρες από ωμά λαχανικά

Λιστερίωση: Μερικές υποδείξεις κατά το χειρισμό και την προετοιμασία φαγητού

Όταν χειρίζεστε και προετοιμάζετε φαγητό, πρέπει να προσέχετε:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν ετοιμάσετε φαγητό και κατά τη διάρκεια του χειρισμού ωμών και έτοιμων για κατανάλωση τροφίμων
  • Πλύνετε ωμά φρούτα και λαχανικά πριν το φαγητό
  • Μαγειρέψτε καλά όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των αυγών
  • Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες σανίδες κοπής και τα ίδια μαχαίρια για μαγειρεμένα και ωμά τρόφιμα, εκτός εάν έχουν ενδιαμέσως πλυθεί σε ζεστό σαπουνόνερο
  • Ξεπαγώστε τα τρόφιμα τοποθετώντας τα στα κάτω ράφια του ψυγείου ή χρησιμοποιήστε φούρνο μικροκυμάτων
  • Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές για τις ετικέτες τροφίμων. Το μαγείρεμα των τροφίμων πριν από την κατανάλωσή τους μπορεί να σκοτώσει ορισμένα βακτήρια, συμπεριλαμβανομένης της λιστέρια

Λιστερίωση: Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά

Τα πρώιμα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος
  • Κούραση
  • Πόνοι στο σώμα

Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως:

  • Μηνιγγίτιδα (λοίμωξη του εγκεφάλου)
  • Σηψαιμία (δηλητηρίαση αίματος)

Λιστερίωση: Να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με προσοχή

Όταν αποθηκεύετε τρόφιμα, θα πρέπει να:

  • τα κρατάτε πάντοτε καλυμμένα
  • τοποθετείτε τα μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο μέσα σε μία ώρα από το μαγείρεμα
  • βάζετε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια κάτω από μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα στο ψυγείο για να αποφύγετε σταγόνες που θα μπορούσαν να μολύνουν τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα
  • μην χρησιμοποιείτε τρόφιμα ψυγείου πέρα από την ημερομηνία λήξης
  • Διατηρήστε το ψυγείο σας καθαρό

Λιστερίωση: Θερμοκρασίες τροφίμων για πρόληψη

  • Η θερμοκρασία του ψυγείου σας πρέπει να είναι κάτω από 5 °C
  • Διατηρήστε τα ζεστά τρόφιμα στους 60 °C και πάνω και τα κρύα τρόφιμα στους 5 °C και κάτω
  • Όταν ξαναζεσταίνετε το φαγητό φροντίστε να η εσωτερική του θερμοκρασία να φτάνει ψηλά
  • Βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων φτάνουν σε μια ομοιόμορφη θερμοκρασία προτού τα καταναλώσετε

Υγεία

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου

01.09.2025

Ξεχασμένα εργαλεία μέσα στο σώμα: Λάθη σε χειρουργεία που οδήγησαν σε θάνατο

01.09.2025

Γιατί η λουίζα αποκαλείται «φυτικό Ozempic»; – Τι να προσέξετε;

31.08.2025

Δύο νέες μελέτες ζητούν την άμεση απόσυρση των εμβολίων mRNA για τον COVID-19: Προκαλούν μόνιμες βλάβες

29.08.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί έχουμε γραμμές στις παλάμες των χεριών;

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.09.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Χρήσιμες συμβουλές για να είσαστε έτοιμοι και χωρίς επιπλέον άγχος

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα