Υγεία

Ψητά και τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και αλτσχάιμερ

Ψητά και τηγανητά αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας και αλτσχάιμερ

Οι γλυκοτοξίνες, που παράγονται κατά την διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και σε μικρό αριθμό εθελοντών, και τα ευρήματά της δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά.

Ωστόσο η έρευνα συσχέτισε ουσίες που αναπτύσσονται στα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα (όπως το κρέας και τα αυγά) όταν τα τηγανίζουμε ή τα ψήνουμε πολύ, με ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βλασσάρα, επισημαίνουν ότι, αν και τα ευρήματά τους φαίνονται πειστικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, τα ποντίκια που εκαναν διατροφή που περιείχε αυξημένες ποσότητες γλυκοτοξίνων, εμφάνισαν συσσώρευση πρωτεΐνης β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες. Η πρωτεΐνη β-αμυλοειδές θεωρείται κατ’ εξοχήν «ένοχη» για την εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους, άνω των 60 ετών, έδειξε επίσης να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα των γλυκοτοξίνων στο αίμα και στις μειωμένες γνωστικές επιδόσεις.

«Η άνοια που εξαρτάται από την ηλικία, μπορεί να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης στις τροφές» υπογραμμίζουν στα συμπεράσματα της μελέτης οι ειδικοί και συστήνουν την μείωσή τους, ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Η δρ Βλασσάρα συνιστά να αποφεύγουμε το ψήσιμο και το τηγάνισμα των τροφίμων και να προτιμούμε το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.

Υγεία

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
15.11.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε