Good life

Με ποιους τρόπους μαγείρευαν οι άνθρωποι των σπηλαίων; (φωτό)

Η εξέλιξη της διατροφής μας καθορίστηκε από τα μέσα και τις ανάγκες κάθε εποχής
Με ποιους τρόπους μαγείρευαν οι άνθρωποι των σπηλαίων; (φωτό)

Η διατροφή και η καθημερινή δίαιτα του ανθρώπου είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάλυση της ψυχοσύνθεσης αλλά και της ανθρωπολογίας, γενικότερα, των διαφόρων φυλών και εθνών.

Ακολούθως, η εξέλιξη της διατροφής του ανθρώπου ανά τους αιώνες διαμορφώθηκε ανάλογα με τα μέσα και τις ανάγκες της εκάστοτε καθημερινότητάς του.

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας κατά τα προϊστορικά χρόνια;

Η Ολλανδή αρχαιολόγος Stephanie Schnorr μελέτησε και αναδόμησε τις προϊστορικές κουζίνες δίνοντας μια σαφή εικόνα του πώς τελικά ήταν.

Ο τρόπος που οι άνθρωποι των σπηλαίων συνήθιζαν να τρώνε στην προϊστορική περίοδο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων εδώ και αρκετά χρόνια με τα αποτελέσματα όμως των ερευνών συνήθως να μην δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη διατροφική τους καθημερινότητα.

Γνωρίζουμε βέβαια ότι ήταν παμφάγοι και ότι οι ρίζες ήταν μία από τις βασικές τους τροφές ενώ τρέφονταν επίσης με μούρα, σπόρους και φυσικά ψάρια και οτιδήποτε μπορούσαν να κυνηγήσουν.

Ελάχιστοι ωστόσο είναι οι ερευνητές που τόλμησαν να κάνουν μια σοβαρή απόπειρα αναδρομής στις προϊστορικές κουζίνες ώστε να προβούν σε πιο βάσιμες θεωρίες που θα αποτελούνται από λεπτομερείς αναφορές στις μεθόδους, τεχνικές και θερμοκρασίες μαγειρέματος.

Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο οι ειδικοί να παρουσιάσουν εμπεριστατωμένες μελέτες με στοιχεία όπως η γεύση των τροφών κ.λ.π, με μοναδικά χειροπιαστά δεδομένα τη σύνθεση των οστών, των δοντιών, τις σωματικές αναλογίες ανθρωπίδων και βακτηριακά ευρήματα.

Η διορατική και ενθουσιώδης όμως αρχαιολόγος Stephanie Schnorr του πανεπιστημίου Leiden της Ολλαδίας τόλμησε να διεξάγει σχετικές έρευνες ανάλυσης σε βάθος της προϊστορικής κουζίνας ξεκινώντας από τη μελέτη μιας από τις τελευταίες αυτόχθονες φυλές που αναζητούν ακόμα την τροφή τους στη φύση, την φυλή Χάτζα στην Τανζανία. Οι επιζώντες της φυλής είναι ελάχιστοι και διαμένουν κοντά στο Όλντουβάι Γκοτζ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα του κόσμου.

«Στοχοποιώντας» τη ζελατινοποίηση του αμύλου

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Science Daily, η αρχαιολόγος περιγράφει τη διαδικασία της έρευνας και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε πρώτη φάση επιβεβαίωσε ότι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ρίζες και λαχανικά σερβίρονταν συχνά στο προϊστορικό τραπέζι παρέχοντας την απαραίτητη ενέργεια για επιβίωση.

Οι ρίζες θεωρείται ότι τρώγονταν ωμές ή ψητές και ότι οι Χάτζα είχαν ανακαλύψει τρόπους μαγειρέματος για κάνουν αυτές τις τροφές εύγευστες διατηρώντας επίσης τη σωστή υφή και τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, η αρχαιολόγος αναφέρει ότι οι Χάτζα, είχαν ανακαλύψει τη διαδικασία της ζελατινοποίησης του αμύλου που περιείχαν οι ψητές ρίζες και βολβοειδή λαχανικά και ότι τα έψηναν στην κατάλληλη θερμοκρασία και στον κατάλληλο χρόνο.

Φαίνεται λοιπόν ότι είχαν αντιληφθεί ότι το φαγητό ήταν πιο απολαυστικό αν είχαν την υπομονή να περιμένουν το μαγείρεμά του, το σκεπτικό τους δηλαδή ήταν ακριβώς όπως το σημερινό.

Αυτή η διαδικασία σημειώστε ότι είναι μείζονος σημασίας σε πολλά είδη μαγειρεμένου φαγητού όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και γλυκά αφού διασφαλίζει ουσιαστικά την πεπτικότητα των τροφίμων που περιέχουν άμυλο.

Από το κρέας στις σούπες

Η έρευνα, που εστίασε στις μεθόδους μαγειρικής κατά τη Λίθινη Εποχή, κάνει αναφορά σε ειδικά δοχεία που χρησιμοποιούνταν για τη διατήρηση της γεύσης και της σωστής θερμοκρασίας του φαγητού.

Το κρέας μαγειρευόταν ψητό ή καπνιστό σε μεγάλες τρύπες στο έδαφος όπου τοποθετούνταν καυτοί τσιμεντόλιθοι.

Σπόροι και ρίζες βράζονταν και μετά οι ρίζες κόβονταν σε κομμάτια ώστε στη συνέχεια να προστεθούν σε σούπες που μαγειρεύονταν σε δοχεία φτιαγμένα από κορμούς δέντρων ή σάκους φτιαγμένους από μέρη ζώων που είχαν κυνηγήσει.

Την ίδια περίοδο εμφανίζονται και τα πρώτα κεραμικά δοχεία και οι μαγειρικές μέθοδοι τελειοποιούνται και σε αυτή τη φάση αρχίζουν να γίνονται παρόμοιες με τις σημερινές.

Τέλος, η έρευνα εστιάζει και στη νεολιθική εποχή, όταν, όπως η Schnorr αναφέρει, μαζί με τις υπάρχουσες μαγειρικές μεθόδους στις «κουζίνες» εμφανίζεται και η τεχνική της συντήρησης του κρέατος με αλάτι ενώ την ίδια περίοδο χρονολογούνται και οι πρώτες προσπάθειες παραγωγής κρασιού.

Good life

13.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό το τρόφιμο είναι το μυστικό για ζωή 100 χρόνων

Η διατροφή παίζει θεμελιώδη ρόλο στη μακροζωία και τη γενική μας ευεξία

13.08.2025

Γιατί οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάστε με ανοιχτή την πόρτα του υπνοδωματίου

Ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία για πιο εύκολο και άνετο ύπνο

Οι λέξεις που πρέπει να λέμε κάθε πρωί σύμφωνα με ψυχίατρο για να μας πάει καλά η μέρα (βίντεο)
13.08.2025

Οι λέξεις που πρέπει να λέμε κάθε πρωί σύμφωνα με ψυχίατρο για να μας πάει καλά η μέρα (βίντεο)

Το μυστικό της ιταλικής κομψότητας: Γιατί οι Ιταλοί δεν παχαίνουν όπως οι Αμερικανοί;
13.08.2025

Το μυστικό της ιταλικής κομψότητας: Γιατί οι Ιταλοί δεν παχαίνουν όπως οι Αμερικανοί;

Οι επτά τροφές που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου
30.07.2025

Οι επτά τροφές που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

Το ρόδι έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα μπορείς να φανταστείς!
30.07.2025

Το ρόδι έχει πολλά περισσότερα οφέλη από όσα μπορείς να φανταστείς!

Το μεσσηνιακό διαιτολόγιο στην αρχαιότητα – Τι ακριβώς περιλάμβανε
30.07.2025

Το μεσσηνιακό διαιτολόγιο στην αρχαιότητα – Τι ακριβώς περιλάμβανε

Φριτέζες αέρος: Η καλοκαιρινή λύση για μαγείρεμα χωρίς ιδρώτα – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες
30.07.2025

Φριτέζες αέρος: Η καλοκαιρινή λύση για μαγείρεμα χωρίς ιδρώτα – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες

Τα οφέλη που παρέχει η κερσετίνη στην υγεία: Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε
29.07.2025

Τα οφέλη που παρέχει η κερσετίνη στην υγεία: Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Κουρκουμάς: Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις, τους μυς και τα νεύρα
29.07.2025

Κουρκουμάς: Ανακουφίζει από τον πόνο στις αρθρώσεις, τους μυς και τα νεύρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.08.2025

Με ποιους τρόπους μαγείρευαν οι άνθρωποι των σπηλαίων; (φωτό)

Η εξέλιξη της διατροφής μας καθορίστηκε από τα μέσα και τις ανάγκες κάθε εποχής

14.08.2025

Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλά μας όσο βρίσκονται στο νερό – Ποιες ασθένειες κρύβονται πίσω από το «μειωμένο» ζάρωμα

Τι αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το BBC

Πονοκέφαλος: Οι διαφορετικοί τύποι και πότε μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρό
14.08.2025

Πονοκέφαλος: Οι διαφορετικοί τύποι και πότε μπορεί να οφείλεται σε κάτι σοβαρό

Candida auris: Ο μύκητας που απειλεί τον εγκέφαλο και αντέχει στα περισσότερα φάρμακα
14.08.2025

Candida auris: Ο μύκητας που απειλεί τον εγκέφαλο και αντέχει στα περισσότερα φάρμακα

Ιταλία: Ανακαλούνται συσκευασίες μπρόκολου λόγω δυνητικού κινδύνου μόλυνσης αλλαντίασης
14.08.2025

Ιταλία: Ανακαλούνται συσκευασίες μπρόκολου λόγω δυνητικού κινδύνου μόλυνσης αλλαντίασης

Θετικά αποτελέσματα από νέο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος – Γιατί δεν έλαβε έγκριση
14.08.2025

Θετικά αποτελέσματα από νέο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος – Γιατί δεν έλαβε έγκριση

Δείτε από τι κινδυνεύετε αν χρησιμοποιείτε καθημερινά στοματικό διάλυμα
14.08.2025

Δείτε από τι κινδυνεύετε αν χρησιμοποιείτε καθημερινά στοματικό διάλυμα

Διαιτολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το καλύτερο ρόφημα για απώλεια βάρους
14.08.2025

Διαιτολόγοι αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το καλύτερο ρόφημα για απώλεια βάρους

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά
14.08.2025

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά

Ποια είναι η νόσος του Graves και πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα
14.08.2025

Ποια είναι η νόσος του Graves και πώς μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα