Παιδί

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19 στα παιδιά

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο COVID-19 στα παιδιά

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης, ορισμένα χρόνια νοσήματα συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 στα παιδιά.

Οι παράγοντες που συνδέθηκαν με τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας για COVID-19 ήταν:

-ο διαβήτης τύπου 1 (4.6 φορές αυξημένος κίνδυνος) και,

-η παχυσαρκία (3 φορές αυξημένος κίνδυνος), όπως αναφέρει η μελέτη.

-Ο διαβήτης τύπου 1 συνδέθηκε επίσης με 2.3 φορές αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό, ενώ,

-οι συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, καθώς και,

-το ιστορικό επιληψίας,

συνδέθηκαν με 1.7 φορές αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Όπως τόνισαν ορισμένοι επιστήμονες σε ένα άρθρο που συνόδευσε την έρευνα, οι περισσότερες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία των παιδιών που νοσούν από COVID-19 λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα από τους ενήλικες.

Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς ο οργανισμός των παιδιών διαφέρει σε σχέση με αυτόν των ενηλίκων, επομένως είναι προτιμότερο να έχουμε δεδομένα από παιδιατρικούς ασθενείς.

Παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση στα παιδιά

Παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19 που αναδείχθηκαν από προηγούμενες μελέτες ήταν:

-η πολύ νεαρή ηλικία (<12 μηνών),

-το άσθμα,

-ο διαβήτης,

-οι συγγενείς καρδιοπάθειες,

-η παχυσαρκία και,

-ορισμένα νευρολογικά νοσήματα.

Ωστόσο, οι μελέτες αυτές είχαν εξετάσει γενικά μικρά δείγματα και δεν είχαν παρακολουθήσει την πορεία των παιδιών για μεγάλο διάστημα.

Η μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από 800 νοσοκομεία για το διάστημα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Τα κύρια τελικά σημεία της έρευνας ήταν η νοσηλεία και η σοβαρή νόσηση κατά τη νοσηλεία.

Τα κριτήρια για τη σοβαρή νόσηση ήταν:

-η εισαγωγή στη ΜΕΘ,

-η διασωλήνωση ή,

-ο θάνατος.

Συνολικά εξετάστηκαν δεδομένα για 43.465 παιδιά.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 12 και το 52% ήταν κορίτσια.

Περίπου το 50% του δείγματος ήταν έφηβοι ηλικίας 12-18 ετών, επομένως όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν περισσότερο αυτές τις ηλικίες.

Από τα παραπάνω 43.465 παιδιά:

– το 10% χρειάστηκε να νοσηλευτεί για COVID-19, εκ των οποίων,

-το 30% εισήχθη στη ΜΕΘ.

Το 6.4% χρειάστηκε διασωλήνωση ενώ,

το 0.9% κατέληξε.

Το 29% των παιδιών που νόσησαν από COVID-19 είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ το ίδιο ποσοστό στα παιδιά που νοσηλεύτηκαν για τη λοίμωξη με τον ιό ήταν 63%.

Υποκείμενα νοσήματα των παιδιών της έρευνας

Το συχνότερο υποκείμενο νόσημα ήταν:

-το άσθμα (10.2%) και ακολούθησαν,

-οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές (3.9%),

-οι αγχώδεις διαταραχές (3.2%) και,

-η κατάθλιψη (2.8%).

Σύμφωνα με έναν αντιπρόσωπο του CDC που σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, το ιστορικό καρκίνου συνδέθηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και σοβαρής νόσησης συγκριτικά με τα παιδιά που δεν είχαν χρόνια νοσήματα.

Άλλα υποκείμενα νοσήματα που συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 ήταν:

-η παχυσαρκία,

-η υπέρταση,

-οι διαταραχές του ύπνου και,

-η υπνική άπνοια.

Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών, ο πρόωρος τοκετός συνδέθηκε με 83% αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19, όπως τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Περιορισμοί της έρευνας

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι χρησιμοποίησε διαγνωστικούς κωδικούς ICD-10-CM, επομένως ενδέχεται να μην είχε πλήρη δεδομένα για το ιστορικό χρονίων νόσων στα παιδιά.

Καθώς ορισμένα νοσοκομεία μπορεί να έβαλαν λάθος κωδικούς στο παραπάνω σύστημα, το γεγονός αυτό μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Στην έρευνα δεν εξετάστηκαν επίσης σπάνια χρόνια νοσήματα, τα οποία ενδεχομένως αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση.

Καθώς τα δεδομένα προέρχονται από παιδιά που προσήλθαν στα επείγοντα νοσοκομείων ή νοσηλεύτηκαν, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν το σύνολο του παιδιατρικού πληθυσμού”

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες της έρευνας τόνισαν ότι οι παρατηρήσεις τους αναδεικνύουν τον κίνδυνο από την COVID-19 για τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τον εμβολιασμό στα παραπάνω παιδιά και τις οικογένειές τους.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού