Good life

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Ο Γιώργος Βεκίνης, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Ελλάδας, μοιράζεται μια διαφορετική προσέγγιση για το ψήσιμο της μπριζόλας, που υπόσχεται πιο ζουμερό και γευστικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι να αλατίζουμε το κρέας πριν το ψήσιμο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δομή και τη γεύση του.

Ο λόγος είναι ότι το αλάτι, λόγω της οσμωτικής του δράσης, τραβάει την υγρασία από το κρέας. Αυτή η απώλεια υγρασίας κάνει την μπριζόλα πιο στεγνή και σκληρή, ενώ μειώνει την ένταση της γεύσης της. Αντίθετα, ο κ. Βεκίνης προτείνει να αποφεύγουμε το αλάτι πριν το ψήσιμο και να το προσθέτουμε μόνο μετά, ώστε να διατηρηθεί η φυσική υγρασία και η τρυφερότητα του κρέατος.

Ένα ακόμα πρωτότυπο βήμα που προτείνει είναι να προθερμαίνουμε τη μπριζόλα στον φούρνο μικροκυμάτων για περίπου ένα με δύο λεπτά, ανάλογα με το πάχος της. Αυτό το στάδιο βοηθά στο να αρχίσει το ψήσιμο από μέσα, χωρίς να στεγνώσει η επιφάνεια.

Στη συνέχεια, η μπριζόλα σοτάρεται γρήγορα σε δυνατή φωτιά, για περίπου ένα λεπτό από κάθε πλευρά, ώστε να σχηματιστεί μια νόστιμη και τραγανή κρούστα εξωτερικά, που κλειδώνει τους χυμούς μέσα στο κρέας.

Επιπλέον, ο ειδικός επισημαίνει τη σημασία της σωστής εσωτερικής θερμοκρασίας του κρέατος, που θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 55 και 60 βαθμών Κελσίου για να εξασφαλιστεί η ιδανική υφή και γεύση.

Τέλος, συστήνει την προσθήκη λίγου ελαιόλαδου ή άλλου καλού λαδιού κατά το σοτάρισμα, που θα ενισχύσει την απόλαυση και θα δώσει επιπλέον αρώματα στη μπριζόλα.

Με αυτή τη μέθοδο, η μπριζόλα παραμένει ζουμερή, τρυφερή και γεμάτη γεύση, αποφεύγοντας τα κοινά λάθη που συχνά οδηγούν σε στεγνό και άγευστο κρέας. Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει επιστημονικές γνώσεις με πρακτικές συμβουλές για το μαγείρεμα, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε κάθε τραπέζι.

Good life

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

Ξέχνα λάδια, μυρωδιές και ζεστούς φούρνους – Μαγείρεψε με ένα κουμπί

28.08.2025

Κατάθλιψη όταν γυρίζουμε από διακοπές: Γιατί συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσουμε

Οι αιτίες της μελαγχολίας κατά την επιστροφή στη ρουτίνα μας και οι πρακτικοί τρόποι για να την ξεπεράσουμε

28.08.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

25.08.2025

Τα ακατάστατα σπίτια προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία

25.08.2025

ΕΟΦ: Προειδοποιεί για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες

25.08.2025

Κεράσια: Έτσι βοηθούν την καρδιά, τις αρθρώσεις και τον ύπνο

25.08.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

22.08.2025

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα γραφεία ορθίων – Οι τρεις λόγοι για να τα επιλέξετε

22.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

21.08.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Αυτό το τρόφιμο είναι το μυστικό για ζωή 100 χρόνων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Το αμυλούχο νερό είναι πολύ πιο χρήσιμο και ωφέλιμο από όσο φαντάζεστε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Κάποιες καταστάσεις, όπως η δερματίτιδα εξ επαφής, δεν είναι ανησυχητικές, ενώ άλλες, όπως η ερυθρά, απαιτούν προσοχή

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

25.09.2025

Ερευνητές εντόπισαν το αρχαίο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τη συνείδηση

25.09.2025

Δωρεάν φάρμακα για άτομα με αναπηρία όρασης 80% και άνω

25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία