Το να δαγκώσετε κατά λάθος ένα φρούτο που έχει σκουλήκι μέσα του είναι πιο συχνό απ’ όσο φαντάζεστε.
Είτε πρόκειται για μια μικρή προνύμφη σε ένα μήλο είτε για ένα έντομο κρυμμένο σε ένα κεράσι, η εμπειρία μπορεί να είναι δυσάρεστη και να δημιουργήσει ανησυχίες για την υγεία.
Όμως, υπάρχει πραγματικός λόγος πανικού αν καταπιείτε ή δαγκώσετε κατά λάθος ένα τέτοιο «ανεπιθύμητο» επισκέπτη;
Τι θα συμβεί αν κατά λάθος καταπιείτε ένα σκουλήκι σε φρούτα;
Η κατάποση ενός σκουληκιού φρούτων είναι συνήθως αβλαβής και σπάνια προκαλεί προβλήματα υγείας σε υγιή άτομα.
Οι προνύμφες ή τα σκουλήκια που βρίσκονται στα φρούτα είναι τυπικά οι ανώριμες μορφές κοινών εντόμων όπως οι φρουτόμυγες. Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και αφομοιώνονται όπως και άλλες πρωτεΐνες στο στομάχι. Ρωτήστε τον… Bear Grylls για επιβεβαίωση!
- Αυτά τα σκουλήκια δεν επιβιώνουν στο όξινο περιβάλλον του ανθρώπινου στομάχου.
- Η πλειοψηφία τους καταστρέφεται και αφομοιώνεται όπως κάθε άλλη οργανική ύλη.
- Δεν πολλαπλασιάζονται ούτε προκαλούν παρασιτικές λοιμώξεις στον γαστρεντερικό σωλήνα.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις εάν το σκουλήκι προέρχεται από μολυσμένα ή σάπια φρούτα που φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια.
Μπορεί η κατάποση ενός σκουληκιού να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες;
Αν και το καθαυτό σκουλήκι δεν είναι επιβλαβές, ο καρπός από τον οποίο προήλθε μπορεί να φέρει επιβλαβή παθογόνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πεπτικά συμπτώματα.
Τα σάπια ή βαριά μολυσμένα φρούτα μπορεί να φιλοξενούν επιβλαβή βακτήρια, όπως E. coli ή σαλμονέλα. Εάν τα καταναλώσετε μαζί με το σκουλήκι, τα εξής συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε 6 έως 24 ώρες:
- Ναυτία
- Κράμπες στο στομάχι
- Εμετός
- Διάρροια
- Χαμηλός πυρετός (σε ορισμένες περιπτώσεις)
Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, αλλά εάν επιμείνουν πέραν των 48 ωρών ή επιδεινωθούν, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.
Τι πρέπει να κάνετε αν συνειδητοποιήσετε ότι φάγατε ένα σκουλήκι σε φρούτο
Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν θεραπεία. Η σωστή ενυδάτωση και η παρακολούθηση για συμπτώματα είναι συνήθως επαρκής.
Αμέσως μετά:
- Πίνετε νερό για να ξεπλύνετε το σύστημά σας.
- Αποφύγετε τα βαριά ή λιπαρά τρόφιμα για το υπόλοιπο της ημέρας.
- Παρακολουθήστε την πέψη σας τις επόμενες 1-2 μέρες.
- Ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν τα συμπτώματα επανεμφανιστούν ή επιμείνουν.
Δεν χρειάζεται να προκαλέσετε εμετό ή να πάρετε φάρμακα, εκτός εάν σας το συστήσει γιατρός.
Υπάρχουν άτομα που μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο;
Ναι. Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε βακτηριακή μόλυνση, που σχετίζεται με χαλασμένα φρούτα.
Αυτά είναι:
- Ηλικιωμένοι
- Βρέφη και μικρά παιδιά
- Άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
- Άτομα με χρόνιες ασθένειες ή που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμη και η ήπια έκθεση μέσω των τροφίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες.
Πώς να αποφύγετε εξαρχής ένα φρούτο με σκουλήκι
Ο σωστός χειρισμός και η επιθεώρηση μειώνει τον κίνδυνο κατανάλωσης σκουληκιών φρούτων:
- Επιλέξτε σφιχτά, άψογα φρούτα χωρίς μαύρα στίγματα ή απαλές περιοχές.
- Πλύνετε καλά τα φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Κόψτε τα φρούτα ανοιχτά αντί να τα δαγκώσετε απευθείας, ειδικά μήλα, δαμάσκηνα ή κεράσια.
- Αποθηκεύστε σωστά τα φρούτα και καταναλώστε τα πριν αρχίσει η αλλοίωση.