Διατροφή

Με αυτή τη διατροφή θα «κάψετε» με τετραπλάσιο ρυθμό το λίπος στην κοιλιά

Με αυτή τη διατροφή θα «κάψετε» με τετραπλάσιο ρυθμό το λίπος στην κοιλιά

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι που ακολουθούν την «πράσινη μεσογειακή» δίαιτα, «καίνε» το επικίνδυνο είδος σωματικού λίπους με τετραπλάσιο ρυθμό από τους ανθρώπους που ακολουθούν άλλες δίαιτες.

Όσοι ακολούθησαν διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης επί 18 μήνες, είδαν τα επίπεδα σπλαχνικού λίπους να μειώνονται κατά 14%, σε σύγκριση με μόλις 4,5% όσων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου που ακολουθούσαν μια τυπική υγιεινή διατροφή.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε λιπαρά και πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες και έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς πληθώρα μελετών επιβεβαιώνουν τα οφέλη της για τη μακροζωία και την πρόληψη του καρκίνου.

Η «πράσινη» μεσογειακή διατροφή περιέχει πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και ψάρια, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση στα λαχανικά.

Τα άτομα που ακολούθησαν αυτή στη διατροφή, απέκλεισαν το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά και κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια πράσινο τσάι και ένα σέικ από λιμνοειδή (duckweeds), γνωστά και ως φύκια του γλυκού νερού ή φακές του νερού (water lentils). Πρόκειται για οικογένεια υδρόβιων φυτών, που επιπλέουν κάτω από την επιφάνεια ακίνητων ή αργά κινούμενων σωμάτων γλυκού νερού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες -φυτικές ενώσεις που προστατεύουν το σώμα από το στρες- βοηθούν στην καύση λίπους, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες.

Η Δρ. Hila Zelicha, ειδική στην παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Ben-Gurion στο Ισραήλ, είπε: «Μια μείωση κατά 14% στο σπλαχνικό λίπος είναι ένα σημαντικό επίτευγμα προκειμένου να κάνετε απλές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας».

Στη μελέτη συμμετείχαν 294 εθελοντές, ηλικίας 40-60 ετών. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα ήταν άνδρες, ενώ όλοι είχαν αυξημένη περίμετρο μέσης και ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Οι ερευνητές τούς χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ακολούθησε μία απλή υγιεινή διατροφή, η δεύτερη την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και η τρίτη την πράσινη μεσογειακή διατροφή.

Οι εθελοντές ακολουθούσαν τα διαιτολόγιά τους επί 18 μήνες, ενώ παράλληλα γυμνάζονταν. Το ποσοστό συμμόρφωσης στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης πλησίασε το 90% (89,8%).

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες στην αρχή και στο τέλος της δοκιμής για τη μέτρηση του σπλαχνικού λίπους. Μετρήθηκε επίσης το βάρος και η περίμετρος της μέσης τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σπλαχνικό λίπος τους μειώθηκε ανάλογα με τη δίαιτα που ακολουθούσαν.

Ειδικότερα, η μείωση ήταν:

  • 4,5% με την απλή υγιεινή διατροφή
  • 7% με την κλασική μεσογειακή διατροφή
  • 14% με την πράσινη μεσογειακή διατροφή

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απώλεια βάρους είναι ένας σημαντικός στόχος μόνο εάν συνοδεύεται από σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του λιπώδους ιστού.

Πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη απώλεια σπλαχνικού λίπους στην ομάδα της «πράσινης» δίαιτας οφείλεται στο ότι η διατροφή τους είχε περισσότερες πολυφαινόλες.

Τα επίπεδα αυτών των φυτικών ενώσεων ήταν υψηλότερα σε αυτούς τους συμμετέχοντες σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMC Medicine.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού