Διατροφή

Mπορείτε να πιείτε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;

Mπορείτε να πιείτε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας;

Η διαλειμματική νηστεία ή δίαιτα αποτελεί ένα διατροφικό μοτίβο, το οποίο προτείνει την εναλλαγή περιόδων νηστείας και περιόδων ελεύθερης διατροφής, χωρίς να καθορίζει το είδος του φαγητού που περιλαμβάνουν οι περίοδοι ελεύθερης διατροφής.

Υπάρχουν διαφορετικά μοτίβα διαλειμματικής νηστείας, τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:
Το μοτίβο 16:8, που περιλαμβάνει παράλειψη του πρωινού και περιορισμό της ημερήσιας περιόδου φαγητού σε 8 ώρες, η οποία ακολουθείται από 16 ώρες νηστείας. Στη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες (νερό, καφές και αφεψήματα χωρίς γάλα ή ζάχαρη) ενώ στη φάση της περιόδου φαγητού, δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται. Το μοτίβο 16:8 είναι και το πιο δημοφιλές.
Το μοτίβο 1:1, που περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής.
Το μοτίβο 5:2, που περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας.

Οι ημέρες νηστείας στα μοτίβα 1:1 και 5:2 ορίζονται είτε ως μέρες χωρίς καθόλου κατανάλωση τροφής, είτε ως μέρες όπου υπάρχει μόνο ένα γεύμα που αποδίδει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών. Για παράδειγμα, ένας μέσος άνθρωπος που καταναλώνει καθημερινά 2.000 θερμίδες, τις ημέρες της νηστείας μπορείτε να καταναλώνει μόνο 500 θερμίδες. Φυσικά, όλα τα παραπάνω μοτίβα διατροφής προτείνουν μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή ακόμα και τις ημέρες αυστηρούς νηστείας.

Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη, καθώς αποτελεί μια αρχαία παράδοση, που ασκείται από πολλούς πολιτισμούς και θρησκείες εδώ και αιώνες. Άλλωστε ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν μπορούσε να συντηρήσει το φαγητό που έβρισκε, ούτε είχε καθημερινά στη διάθεση του φαγητό. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι εξελίχθηκαν ώστε να μπορούν να λειτουργούν χωρίς τροφή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Όσον αφορά την κατανάλωση αναψυκτικών κατά τη διαλειμματική νηστεία, διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας καλό είναι να αποφεύγονται οποιουδήποτε είδους υδατάνθρακες.

Επειδή όμως η σόδα διατροφής δεν έχει θερμίδες, είναι συνήθως εντάξει να την πίνετε ενώ είστε νηστεία. Αλλά η επιστημονική κοινότητα συζητά τον αντίκτυπο των τεχνητών γλυκαντικών σε δύο πολύ βασικά στοιχεία κατά τη διαλειμματική νηστεία: ινσουλίνη και πείνα.

“Τεχνικά μιλώντας, οι περισσότερες σόδες διατροφής που έχουν μηδενικές θερμίδες δεν θα σπάσουν μία νηστεία”, εξηγεί ο Autumn Bates , πιστοποιημένος κλινικός διατροφολόγος του Μανχάταν. “Ωστόσο, αν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος, η κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να δουλέψει ενάντια στους στόχους απώλειας βάρους σας αυξάνοντας την επιθυμία ζάχαρης αλλά και την πείνα όλη την ημέρα.”

Αν και τα περισσότερα ποτά διατροφής έρχονται χωρίς θερμίδες, μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκκρίνουν ινσουλίνη-μια ορμόνη που ρυθμίζει την αποθήκευση λίπους-σε αντίδραση στη γλυκιά γεύση, παρόλο που δεν είναι ζάχαρη, λέει ο Bates.

Ο Bates προσθέτει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερα επίπεδα πείνας και περισσότερες λιγούρες για ζάχαρη, ειδικά αργότερα στην ημέρα, μετά την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στον μεταβολισμό των κυττάρων.

Το δύσκολο κομμάτι, ο Bates σημειώνει, είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν εκκρίνουν την ινσουλίνη μετά την κατανάλωση ή κατανάλωση κάτι που περιλαμβάνει τεχνητά γλυκαντικά.

“Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα τεχνητά γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη που περιέχονται συχνά στις σόδες διατροφής μπορεί ακόμη να προκαλέσουν αύξηση της απόκρισης ινσουλίνης λόγω μιας χημικής αντίδρασης στον εγκέφαλο παρόμοιας αυτή όταν καταναλώνεται η ζάχαρη”, λέει ο Leigh Merotto, ορισμένος διαιτολόγος που βασίζεται στο Τορόντο με έμφαση στη μεταβολική υγεία, την πέψη / την υγεία του εντέρου και την αθλητική διατροφή.

“Το θέμα ακόμα διερευνάται, ωστόσο, γνωρίζουμε τώρα ότι σε γενικές γραμμές, οι σόδες διατροφής δεν έχουν αποδειχθεί ότι γενικά βοηθούν στην απώλειας βάρους”, λέει.

Γλυκά ποτά όπως η σόδα και η coca-cola, ο χυμός ή τα ενεργειακά ποτά είναι η κορυφαία πηγή πρόσθετων σακχάρων στην αμερικανική διατροφή, αναφέρουν τα κέντρα US.S. CENTERS για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών (CDC).

Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ολόκληρο πλήθος ζημιών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου της αύξησης βάρους, της καρδιακής νόσου, της αποσύνθεσης των δοντιών, του διαβήτη τύπου 2 και πολλά άλλα.

Τα πράγματα μπορούν να γίνουν λίγο περίπλοκα με τα ποτά χωρίς θερμίδες, ειδικά όταν εισάγετε τεχνητά γλυκαντικά. Όταν καταναλώνονται σε μικροσκοπικές ποσότητες θεωρείται ασφαλή.

Αλλά παρά το γεγονός ότι λογικές ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών θεωρούνται ασφαλείς από την FDA, η Αμερικανική Καρδιακή Σύνδεση προτείνει ότι όλοι “περιορίζουμε τις θερμίδες σόδας” και “πιείτε νερό”. Το κέντρο της επιστήμης στο δημόσιο συμφέρον λέει ότι είναι “καλύτερο να αποφύγετε” τεχνητά γλυκαντικά είτε κάνετε διαλειμματική νηστεία είτε όχι.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού