Ασθένειες

Συνέδριο για το AIDS από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης

Συνέδριο για το AIDS από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης

Το στίγμα, η έγκαιρη διάγνωση, η ευαισθητοποίηση του κοινού, είναι ορισμένα από τα θέματα του φετινού Συνεδρίου για το AIDS.

Παρά την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία λόγω της πανδημίας COVID-19, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), διοργάνωσε και φέτος το ετήσιο Συνέδριό της, του οποίου η έναρξη έγινε χθες, 26 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Νοεμβρίου. 

Να σημειωθεί, πως η 1η Δεκεμβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Τo  Συνέδριο διακατέχεται από τις ιδιαιτερότητες της πρόσφατης επιδημίας κορωνοϊού, η οποία αποτέλεσε και αποτελεί πρόκληση, για τη συνέχιση της δυναμικής και συνεπούς διαχείρισης της HIV λοίμωξης παγκοσμίως, όπως και στη χώρα μας.

Πραγματοποιείται, σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν για τα ιατρικά Συνέδρια, γίνεται μέσω του διαδικτύου (LIVE) με στόχο την ευαισθητοποίηση, έγκυρη ενημέρωση και συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και του ευρύτερου κοινού πάνω σε θέματα πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της HIV λοίμωξης.

Το επιστημονικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, σε φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη, τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και την προστασία ευάλωτων ομάδων και μετακινούμενων πληθυσμών, σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς και στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, στοχεύοντας στην παροχή έγκυρων και επικαιροποιημένων γνώσεων, στην άρση των προκαταλήψεων και στην ενεργητική συμμετοχή τους στην ενημέρωση για την πρόληψη της HIV λοίμωξης.

Σε αυτό το συνέδριο θα παρουσιαστούν τα στοιχεία από την επίδραση της Covid-19 πανδημίας, στην καθημερινή λειτουργία των Μονάδων Λοιμώξεων καθώς και η επίπτωσή της στην υγεία των ατόμων που ζουν με τον HIV.

Οι ιατροί (κυρίως λοιμωξιολόγοι) καθώς και αρκετό από το υπόλοιπο προσωπικό των ήδη υποστελεχομένων μονάδων, κλήθηκε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το 40% των ιατρών κλήθηκε να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά (75-100% του χρόνου) με τη νοσηλεία Covid-19 ασθενών, ενώ και το υπόλοιπο προσωπικό απασχολήθηκε κατά μέσω όρο 50% του χρόνου του.

Οι περισσότερες μονάδες (84%) δήλωσαν ότι το εξωτερικό τους ιατρείο ήταν ενεργό μόνο για συνταγογραφία και για έκτακτα περιστατικά, ενώ τακτικές αιμοληψίες και ραντεβού συνέχισαν μόνο στο 25% των ιατρείων.

Το αποτέλεσμα ήταν η κατά 50% μείωση των ατόμων που εξυπηρετήθηκαν, αλλά και των νέων διαγνώσεων.

Η μείωση των διαγνώσεων αποδόθηκε στην μειωμένη δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων καθώς και πρόσβασης των ασθενών στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό (64%) οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται με προχωρημένη νόσο.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των HIV οροθετικών ατόμων, κυρίως με τη μορφή εκδηλώσεων άγχους και επιδείνωση συννοσηροτήτων, καθώς υπήρχε πρόβλημα στην παρακολούθησή τους και την παραπομπή τους σε ειδικούς.

Μεγάλο ποσοστό του προσωπικού των Μονάδων ανέφεραν συμπτώματα σωματικής ή/και ψυχικής εξουθένωσης (burn-out) σε μεγάλο (40%) ή μέτριο (40%) βαθμό, που αποδόθηκαν σε αυξημένες ώρες εργασίας, αυξημένα και πολυποίκιλα καθήκοντα, άγχος, έλλειψη οργάνωσης-υποδομών και έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Στην τωρινή περίοδο του 2ου κύματος τα προβλήματα αυτά αναμένεται να επιδεινωθούν, ιδιαίτερα στις βαρύτερα πληττόμενες περιοχές της χώρας, καθώς η έλλειψη προσωπικού θα είναι μεγαλύτερη και οι ανάγκες των ασθενών ακόμα πιο αυξημένες.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 2019 ζούσαν με τον HIV περίπου 38 εκατομμύρια άτομα.

Το 2019 διαγνώσθηκαν 1,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, αριθμός που απέχει σημαντικά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τον έλεγχο της πανδημίας του AIDS μέχρι το 2030.

Εντούτοις, η μεγάλη αύξηση της πρόσβασης των ατόμων στην αντιρετροϊκή θεραπεία, κατά τα τελευταία έτη, είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των θανάτων παγκοσμίως και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου του 2020, έχουν καταγραφεί στον ΕΟΔΥ 471 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, εκ των οποίων τα 367 (77,92%) αφορούσαν σε άνδρες (περιλαμβάνονται και 2 διεμφυλικά άτομα) και τα 104 (22,08%) σε γυναίκες.

Η πλειονότητα αφορούσε άνδρες (MSM) (42%, ν=198), ενώ το 19,75% (ν=93) αφορούσε άτομα ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής Το 11,46% (ν=54) αφορούσε χρήστες ενδοφλεβίων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Δηλώθηκαν τέλος , 2 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού, οι μητέρες των οποίων προέρχονται από την Υποσαχάριο Αφρική.

Διαχρονικά, οι νέες διαγνώσεις HIV αφορούν στην πλειοψηφία τους σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.

Το 2020 ο αριθμός των νέων διαγνώσεων φαίνεται να μειώνεται τόσο στα άτομα ελληνικής (59,2%) όσο και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (40,8%)

Δεδομένα από το Συνέδριο

Στο Συνέδριο έχουν υποβληθεί αξιόλογες επιστημονικές εργασίες οι οποίες συνεισφέρουν στη βαθύτερη κατανόηση και ανάδειξη των σημαντικών παραμέτρων της νόσου.

Αρκετές εργασίες αναφέρονται στα προβλήματα συνύπαρξης της HIV λοίμωξης με την πανδημία από τον κορωνοϊό.

Σε εργασία που προέρχεται από τη Μονάδα Λοιμώξεων (Γ.Ν.Α. «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.) και αφορά COVID-19 σε ασθενείς με HIV(+) αναφέρεται ότι στη μικρή αυτή σειρά ατόμων με HIV λοίμωξη που εκδήλωσαν COVID-19, η πλειοψηφία ήταν κάτω των 50 ετών, με μικρή χρονική απόσταση από τη διάγνωση της HIV λοίμωξης, που τελικά εκδήλωσαν ήπιας βαρύτητας νόσο και οι οποίοι συνέχισαν χωρίς πρόβλημα την ART.

Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να καταγραφούν τα επιδημιολογικά, κλινικά και παρακλινικά χαρακτηριστικά της COVID-19 σε άτομα με HIV.

Στην εργασία που προέρχεται από την Μονάδα Λοιμώξεων του Νοσοκομείου «Αττικόν» και αφορά τον επιπολασμό της λοίμωξης από COVID-19 σε HIV(+) ασθενείς μέσω προσδιορισμού αντισωμάτων προκύπτει ότι κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα (Φεβρουάριος-Ιούνιος 2020 ο οροεπιπολασμός για τον ιό ήταν χαμηλός.

Τα άτομα με θετικά αντισώματα ήταν ασυμπτωματικά ή εμφάνισαν ήπια ανεπίπλεκτη νόσο.

Σε εργασία από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, επισημαίνεται η καθυστέρηση νέων διαγνώσεων και της σύνδεσης στη φροντίδα κατά την περίοδο αυτή.

Θεραπεία

Στην Ελλάδα, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών, χορηγείται αντιρετροϊκή θεραπεία σε όλα τα άτομα με HIV λοίμωξη το ταχύτερο δυνατόν μετά τη διάγνωση.

Η έγκαιρη χορήγησή της συνδέεται, σε ατομικό επίπεδο, με τη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας της νόσου και, σε επίπεδο δημόσιας υγείας, με την ελάττωση της μεταδοτικότητας και την συνακόλουθη αναχαίτιση της επιδημίας.

Το 2019, έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη καινούρια αντιρετροϊκά σκευάσματα, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας στο εγγύς μέλλον.

Νέες θεραπευτικές στρατηγικές και συνδυασμοί αντιρετροϊκών παρατεταμένης δράσης σε ενέσιμη μορφή αποτελούν ελκυστική προοπτική για το μέλλον της αντιρετροϊκής θεραπείας.

Δραστηριότητες της Ε.Ε.Μ.Α.Α.

Η Ε.Ε.Μ.Α.Α. συνεχίζει με επιτυχία την ενημέρωση μαθητών Β΄ και Γ΄ Λυκείου διαφόρων περιοχών της Ελλάδας για θέματα πρόληψης της HIV λοίμωξης.

Ευελπιστούμε η εκπληκτική πρόοδος που έχει επιτευχθεί αυτά τα 32 χρόνια να συνεχιστεί και να οδηγήσει σύντομα, με τη βοήθεια καινοτόμων θεραπειών, στην εκρίζωση της νόσου και την εξάλειψη του στίγματος που ακόμα και σήμερα βιώνουν τα άτομα που ζουν με τον HIV.

Ασθένειες

20.01.2021

Βιταμίνη D κατά του κορωνοϊού: Πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; (βίντεο)

Η θεραπεία με βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D. Επίσης Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού, όπως είναι η βροχίτιδα. Σε σχετική έρευνα που αφορούσε ασθενείς με χρόνια […]

20.01.2021

Κρύο και επιδερμίδα: Πώς να προστατευτείτε

Ξηρότητα, απολέπιση, μερικές φορές «σκασίματα» και πληγές είναι το επακόλουθο, εάν δεν φροντίσετε εγκαίρως και σωστά το δέρμα σας. Τα συμπτώματα αυτά στην καλύτερη περίπτωση είναι ενοχλητικά, σε κάποιες όμως περιπτώσεις μπορεί να προκαλούν έντονο κνησμό, να είναι επώδυνα και να οδηγούν σε επιμολύνσεις. 1. Όχι καυτό νερό Η έλλειψη υγρασίας, όμως, είναι κύρια αιτία […]

Κορωνοϊός και ηλικία: Πώς αλλάζει το ιικό φορτίο;
20.01.2021

Κορωνοϊός και ηλικία: Πώς αλλάζει το ιικό φορτίο;

Από αυτές τις τροφές «τρέφονται» τα καρκινικά κύτταρα – Τ ι πρέπει να προσέχετε
20.01.2021

Από αυτές τις τροφές «τρέφονται» τα καρκινικά κύτταρα – Τ ι πρέπει να προσέχετε

Έρπης ζωστήρας και ανεμοβλογιά: Πώς συνδέονται και τι πρέπει να γνωρίζετε
20.01.2021

Έρπης ζωστήρας και ανεμοβλογιά: Πώς συνδέονται και τι πρέπει να γνωρίζετε

Τσιόδρας: “Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει”
20.01.2021

Τσιόδρας: “Ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει”

Αυτό το ρόφημα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς
19.01.2021

Αυτό το ρόφημα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Καρδιά και αλκόολ: Ποιός κίνδυνος αυξάνεται με το ποτό;
19.01.2021

Καρδιά και αλκόολ: Ποιός κίνδυνος αυξάνεται με το ποτό;

Διαβήτης: Tί πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων
19.01.2021

Διαβήτης: Tί πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες τροφίμων

Ψύχωση λόγω κορωνοϊού: Η νέα μάστιγα – Πως να την αντιμετωπίσετε
19.01.2021

Ψύχωση λόγω κορωνοϊού: Η νέα μάστιγα – Πως να την αντιμετωπίσετε

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ασθένειες
3

Ρήξη μηνίσκου και σύγχρονη αντιμετώπιση

Επιδημίες
4

Κατέφθασαν τα πρώτα ψυγεία φύλαξης του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Περισσότερα

21.01.2021

Aυτές οι πρωινές συνήθειες καταστρέφουν τη μέρα σου

Ξύπνησες στη λάθος πλευρά του κρεβατιού σήμερα το πρωί; Ίσως επειδή καταβροχθίζεις ένα μάτσο καφέ ή πηδάς σε ένα ζεστό ντους αμέσως μόλις ξυπνήσεις; Ή ίσως όταν με το που ανοίξετε τα μάτια σας, δεν μπορείτε να πολεμήσετε την παρόρμηση να δείτε τι νέο υπάρχει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αυτοί μπορεί να μην είναι οι […]

20.01.2021

Διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα: Παθήσεις και η σχέση με τις ορμόνες

Τι είναι το ενδοκρινικό σύστημα; Για να κατανοήσετε πλήρως τη λειτουργία των ορμονών σας, σίγουρα βοηθά να γνωρίζετε για το ενδοκρινικό σύστημα σας και πώς οι ορμόνες συνεργάζονται για να διατηρηθεί η ομοιόσταση. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της σχέσης ανάμεσα στα διάφορα όργανα και τις ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες […]

Άγχος: Πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά – Οι τροφές «αγχολυτικά»
20.01.2021

Άγχος: Πώς να το αντιμετωπίσετε φυσικά – Οι τροφές «αγχολυτικά»

Tα 7 καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε πριν τον ύπνο (βίντεο)
20.01.2021

Tα 7 καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε πριν τον ύπνο (βίντεο)

Βιταμίνη D κατά του κορωνοϊού: Πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; (βίντεο)
20.01.2021

Βιταμίνη D κατά του κορωνοϊού: Πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα; (βίντεο)

Γιατί η μύτη μας το πρωί είναι πάντα βουλωμένη;
20.01.2021

Γιατί η μύτη μας το πρωί είναι πάντα βουλωμένη;

Ορμονικές διαταραχές: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αψηφήσετε – Πως θα τις αντιμετωπίσετε
20.01.2021

Ορμονικές διαταραχές: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αψηφήσετε – Πως θα τις αντιμετωπίσετε

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου; Έχει οφέλη για την υγεία;
20.01.2021

Τι είναι το σιρόπι σφενδάμου; Έχει οφέλη για την υγεία;

Ποιούς κινδύνους κρύβουν τα light αναψυκτικά για την υγεία;
20.01.2021

Ποιούς κινδύνους κρύβουν τα light αναψυκτικά για την υγεία;

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ό,τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τη δόση
20.01.2021

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ό,τι πρέπει να κάνετε πριν και μετά τη δόση